Fiatalon elhunyt magyar labdarúgók. MIÉRT?

A napokban újabb fiatal magyar labdarúgó halt meg. Beck Tamás a magyarországi elsőosztályt majdnem elérte. …Majdnem. A 19 éves sportoló halálát a boncolás szerint vírusos fertőzés okozta. A tragédia után készült egy összeállítás, amely az utóbbi húsz év fiatalon elhunyt magyar labdarúgóinak névsorát tartalmazza és haláluk körülményeiről is beszámol. Húsz év alatt hét magyar focistát ért fiatalon a halál.

1993. szeptember 7. – 35 éves korában elhunyt a magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Zsiborás Gábor. A sportember a válogatott keret egy héttel korábbi edzésén lett rosszul, és eszméletét már nem nyerte vissza.

2002. július 20. – Mérkőzés közben életét vesztette Dárdai Balázs, a Barcs labdarúgója. A német Hertha BSC-ben játszó Dárdai Pál öccse 23 éves volt.

2004. január 25. – A Vitoria Guimaraes elleni bajnoki utolsó pillanataiban a Benficát erősítő Fehér Miklós összeesett, s noha kórházba szállították, életét már nem tudták megmenteni az orvosok.

2004. június 3. – Csapata edzésén összeesett és a pályán meghalt Szabó István, az NB III-ban szereplő Uraiújfalu játékosa. A 26 éves középpályás az esti tréningen váratlanul a földre zuhant. A csapat edzője és társai rögtön a segítségére siettek, szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel próbálták meg újraéleszteni. Az eset után negyedórával érkezett meg a mentő és a háziorvos: két és félórán keresztül küzdöttek a futballista életéért, többször defibrillálták, de már nem tudták megmenteni.

2006. január 6. – Életének 32. évében váratlanul elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása. A tragédiát a boncolás alapján szívroham és tüdőembólia okozta.

2006. február 5. – Huszonnégy éves korában elhunyt Bánka Kristóf, a harmadosztályú Fót játékosa. Otthonában érte a halál. Az elsődleges vizsgálatok alapján szívroham okozta a tragédiát.

2009. július 17. Mérkőzés után elhunyt Beck Tamás (19), aki az előző idényben a Gyirmót utánpótlás-együttesében szerepelt kölcsönben, s az NB I-be feljutott Pápa második csapatába szeretett volna igazolni. Pápán próbajátékon vett részt, ám rosszul érezte magát és tíz perc után lekéredzkedett a pályáról. A meccs után ikertestvérével, Ádámmal visszautazott Győrbe, a Fehér Miklósról elnevezett kollégiumba, ahol állapota tovább romlott. Mentőt hívtak hozzá, kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét.

Forrás: MTI

Az összeállításból kiderül, hogy hat játékos az utóbbi hét év leforgása alatt vesztette életét. Megváltozott valami a fociban az edzések és a megterhelés szintjén? Túlhajszoltak a játékosok? Több a stressz?

Tudjuk, hogy ez nem magyarországi jellegzetesség, világszerte hallhatunk hasonló estekről. Miért? A ’90-es évek előtt – amire mi, fiatalok nem emlékezhetünk – ugyanilyen gyakran történtek halálesetek a fiatal sportolók körében? Fehér Miklós, Kolonics György vagy akár Vivien Foe… Hol hibáztak? Kik hibáztak?

Kovács Hont-Imre

~ Szerző: khibedy - 2009/07/20.

5 hozzászólás to “Fiatalon elhunyt magyar labdarúgók. MIÉRT?”

  1. Az Aulin (Nimesulidum) okoz ilyet.

  2. Most olvasom éppen, hogy Fehér Miki ma lenne 30 éves…

  3. Épp a napokban néztem egy dokumentumfilmet a labdarúgók halálával kapcsolatosan, az derült ki, hogy a fájdalom csillapítók túlzott használata a felelős a halálesetekért……Isten nyugtassa őket!

    • De ezt ma mar tudniuk kellene a jatekosoknak es a vezetosegnek is, hogy melyik szer karos es melyik nem. Valhogy nem lehetne ezt szabalytozni? Nem hallottam jelentosebb intezkedesrol ezek kapcsan. Miert kell azt a fajdalomcsillapitot bevenni? tulterheltseg vagy egyszeru fejfajasra is adagoljak vagy mi?

      • Az ephedrine tartalmú gyógyszerek dopping szernek minősülnek… Ja és sok nem vény köteles, sajnos!

Hozzászólás