Úszó Európa-bajnokság


A budapesti úszó-, műugró-, műúszó-, hosszútávúszó Európa-bajnokságon ma elkezdődtek az úszóversenyek is. Négy számban már érmeket is osztottak.

Mindenki fokozott izgalommal várta a csodadressz-korszak utáni első kontinensviadalt, amelynek 2006 után ismét Budapest ad otthont. A Margit-szigeti Hajós Alfréd nemzeti sportuszodában a szokásos lebonyolítási formában, délelőtt rendezik az előfutamokat illetve az elődöntőket, délután pedig a döntőket illetve elődöntőket.

Első napra két egyéni és két váltószám jutott: 400 mersenyeit méteres férfi gyorsúszás és 400 méteres női vegyeszúszás, valamint a 4×100-as női és férfi gyorsváltó versenyeit bonyolították le, illetve több szám elődöntőjét.

Férfi gyorsúszásban meglepetés született: az ifjú titán francia Yannick Agnel szoros csatában győzte le a német Paul Biedermannt: a rutinos világbajnok hátránya kicsivel több, mint egy tizedmásodperc volt. A harmadik helyen a magyar közönség nagy örömére Kis Gergő végzett. Az ajkai úszó ismét hajrájának köszönhette remek eredményét, ugyanis az utolsó hosszra még a hatodik helyen fordult.

Nem maradt sokáig érem nélkül a magyar közönség ugyanis a 400 méteres női vegyesúszásban a tavalyi világbajnok Hosszú Katinka, valamint Jakabos Zsuzsanna is felállhatott a dobogóra. Előbbi nem tudta megismételni tavalyi teljesítményét és második helyen csapott célba Hannah Miley mögött, aki 4:33.09-es időereményt ért el. A brit főleg fantasztikus mellúszó-résztávjának köszönheti címét, ugyanis ezen a távon sikerült lehajránznia a magyar kedvencet. Jakabos Zsuzsanna végre megszerezte pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki érmét: eddig rendszeresen egy-két tizeddel maradt le a dobogóról.

A váltószámok mindig fantasztikus izgalmakat és meglepetéseket ígérnek a közönségnek: a nőknél idén a német válogatott bizonyult a legjobbnak, majdnem egy másodpercre követték őket a britek, valamint a svédek. A magyar négyes 15 századmásodperccel maradt csupán le az éremről.

A férfiaknál az oroszok állhattak fel ismét Európa trónjára, lehajrázva a címvédő franciákat, valamint a bronzérmet szerző svédeket. A Kozma-Takács-Cseh-Makány összetétéelű magyar csapat a hatodik helyen zárt, új országos csúccsal.

A délutáni programban középdöntőket is rendeztek, amelynek eredményeképpen Gyurta Dániel 100 méteres mellúszásban döntőbe jutott, Dara Eszter és Bordás Beatrix kiestek 50 női pillangón, valamint Takács Krisztián is befejezte a versenyzést ugyanebben a számban. 100 méter női hátúszásban Szekeres Dorinának sem sikerült kvalifikálnia magát a nyolcas döntőbe.

A holnapi programban a férfiaknál főleg a gyorsúszószámok kapnak szerepet: 200 és 1500 méteren is bajnokot avatnak, úgy, ahogy 100 mellen és 50 pillangón is. A 200 vegyes döntőit is holnap rendezik. A nőknél két döntő várható 200 háton és 50 méter pillangón.

Váncza Csilla

~ Szerző: Lóránd - 2010/08/09.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: