A huszonöt éve csillogó ezüstérem

Tasnádi István. Manapság a név már egyre inkább feledésbe merül, pedig a kolozsvári sportélet egyik jeles képviselője, és jelenleg is büszkesége. A helyi súlyemelés – és nem csak – kiemelkedő alakja, aki a kisebbségi sportolónak egyáltalán nem kedvező diktatórikus rendszerben bizonyított küzdőszellemével, akaraterejével, kitartásával, és nem utolsó sorban tehetségével világraszóló sikert aratott.

Tasnádi, a kolozsvári súlyemelés egyetlen olimpiai érmese, az olimpiai dobogó második fokán

Tasnádi István 1976-tól 1984-ig minden évben bajnoki címet nyert, nyolc év alatt több mint ötven országos csúcsot könyvelt el. Visszavonulásáig tagja volt a román válogatottnak, az 1983-as Eb-n és vb-n összetettben a 4. helyen végzett, miután a hivatalos mérlegen néhány grammal nehezebbnek bizonyult a végső bronzérmesnél. Az 1980-as moszkvai olimpián a hatodik helyen végzett, 1984-ben Los Angelesben pedig megszerezte a kolozsvári súlyemelés egyetlenegy ötkarikás érmét, egyben a helyi sportélet negyedik olimpiai ezüstérmét. A visszavonulása után edzőként tevékenykedő egykori élsportoló pályafutásáról és élményeiről számolt be.
– Miért éppen a súlyemelést választotta, gyerekkori álmát valósította meg általa?

Az általános iskolában kézilabdáztam, de csak iskolai szinten, testalkatom miatt ugyanis tornatanárom alkalmatlannak talált a kézilabdázásra, szerinte nem voltam elég gyors. Elutasító hozzáállása felerősítette bennem az addig is lappangó bizonyítási vágyat és a szakiskolában áttértem az ökölvívásra. Néhány hónapig szüleim tudta nélkül versenyszinten űztem a sportágat. Közben első súlyemelőedzőm, Voicu Alexandru felfigyelt fejlett testfelépítésemre és érdeklődött felőlem a tornatanáromtól. Szüleim ellenezték az ökölvívást, inkább a súlyemelést pártfogolták, így az utóbbit választottam. Néhány héttel a Jövő (Viitorul) Sportiskola súlyemelő szakosztályának a megalakulása után elkezdtem edzeni. Idővel szüleim már ebben sem támogattak, mindig féltettek a nagy erőfeszítéstől.

– Tizenhét évesen egyes sportolók már bajnokságokon vesznek részt, akár érmeket nyernek, míg ön csupán ekkor kezdte el gyakorolni a sportágat. Hogyan befolyásolta fejlődését, hogy viszonylag későn kezdett el súlyt emelni?

Amikor tizenhét évesen elkezdtem súlyozni, egyes társaim már országos szintű eredményeket értek el. A késői kezdés abban is meglátszott, hogy bár én nyertem a Viitorul első bajnoki érmét, ez maradt az egyetlenegy ifjúsági érmem. Soha nem hívtak be a korosztályos válogatottba, huszonkét évesen azonban végül bejutottam a válogatottba, de ekkor már a felnőttek közé.

Milyen érzés volt részt venni az 1980-as moszkvai és az 1984-es Los Angeles-i olimpián? Hogyan jellemezné a két sporteseményt?

Sportolói pályafutásom során, de napjainkban is azzal szoktam ösztönözni a sportolókat, hogy érdemes mindent feláldozni az olimpiai részvételért. Az ötkarikás játékok hangulatát nem lehet semmilyen más versennyel összehasonlítani, az olimpiai élményeket lehetetlen szavakban kifejezni. A magas színvonalú szervezés mellett többek között a müncheni olimpiai terrortámadások hatására nagyon szigorú biztonsági intézkedések közepette rendezték meg az 1980-as olimpiát. Az olimpiai faluban rengeteg katona és őr felügyelt az edzőtermek és sportlétesítmények előtt is. Az olimpiai falu bejáratánál többször is leellenőrizték arcképünket az akkreditáción. Amikor azonban az esemény hangulatára gondolok még manapság is libabőrös vagyok. A Los Angeles-i olimpián is alaposan leellenőriztek a sportépítmények bejáratánál, de jóval melegebb légkör fogadott, az amerikaiakat roppant kedveseknek és rokonszenveseknek találtam. A szervezésben rengeteg önkéntes egyetemista és nyugdíjas besegített, akik mindig mosolyogtak, köszöntek és elbeszélgettek velünk. Nem éreztem a Moszkvában tapasztalt feszült hangulatot, sokkal barátságosabbak voltak az emberek.

– Hogyan fogadták miután hazajött az 1984-es Los Angeles-i olimpiáról, milyen következménye és visszhangja volt az ezüstérem elnyerésének?

Már a moszkvai olimpia után ismerté váltam, sok ismeretlen megállított az utcán gratulálni és érdeklődni a versenyről. A Los Angeles-i olimpián elhódított ezüstéremnek viszont erősebb hatása volt. Manapság is érdeklődnek ismeretlenek az utcán a súlyemelésről és általában a sportról. Az 1984-es olimpiai részvételem következtében népszerűbbé váltam a hírlapoknak, a rádiónak, de főleg a televíziós közvetítésnek köszönhetően.

– Mit jelentett a kisebbségi lét terhe, milyen hátrányokkal kellett szembenéznie egy magyar nemzetiségű sportolónak az 1970-es, ’80-as években?

Kisebbségi sportolóként sokkal többet kellett harcolnom, edzenem a válogatott tagságért és a nyugati országok versenyein való részvételért. Jóval alaposabban vigyáztak ránk, mint a román nemzetiségű sportolókra, mivel nagyobb esélyt láttak abban, hogy egy magyar nemzetiségű sportoló diszidáljon. A diszkrimináció érződött a szövetség viszonyulásában is, ha egy magyar és egy román súlyemelő azonos eredményt ért el, mindenképp az utóbbit hívták be a válogatottba.

– Ilyen körülmények között pályafutása során annál nagyobb csábításnak számíthattak a nyugati megélhetési és sportolási lehetőségek. Biztosan több alkalommal megadódott a lehetőség arra, hogy külföldön maradjon. Gondolt valaha arra, hogy disszidáljon?

Nem voltak komoly disszidálási terveim, de úgy, ahogyan minden sportolónak, az ilyesmi mindig megfordult az én fejemben is. Bár feleségemnek minden külföldi verseny előtt megígértem, hogy hazajövök, mindig félt, hogy kint maradok. Miután hazatértem ismerőseim többé-kevésbé gúnyosan vagy viccelődve mindig megjegyezték: „Nahát, most sem maradtál külföldön?” Az 1980-as évek elején azonban már megéreztem, hogy a kommunista rendszer hamarosan megbukik.

A teljes interjú a Szabadság napilapban, itt olvasható.

Sallai Loránd

~ Szerző: Lóránd - 2009/12/20.

3 hozzászólás to “A huszonöt éve csillogó ezüstérem”

 1. Then you may really start off searching great if possibly you
  paint your head’s hair, you may obtain a cost-effective hair
  painting for any couple of bucks, its surely not high-priced in any way!
  . When you normally have the specific head of hair colouring then thats
  a plus plus a concern much less to be concerned about.

  In the future you can expect to wish to
  get the important naruto outfit, as a result of the excess locks which it truly is
  obtained around the throat, you can find a little something kind a sibling
  or possibly a cosing or possibly some girl you realize appearances to acquire got a new
  sweater or some element comparable to that which
  has got the specific frizzy hair depth, then the only situation other can be to set a lot of orange apparel have on more than that to be certain the hairs go higher
  than the primary of the orange shirts or clothes developing
  it appear and really seem like this had been a single.

 2. Mi, székiek nagyon büszkék vagyunk rá, mert bebizonyította, hogy akarattal, kitartással, a magunkfajtából is bármi lehet…Isten éltesse sokáig !

 3. Isten éltessen, István bátyám!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: