Magyar győzelemek a vízilabda Európa-bajnokságon

A budapesti úszó Európa-bajnokság után nem kellett sokat várni a “vizes” sportágak következő seregszemléjére, hiszen vasárnap megkezdődött a 2010-es vízilabda Európa-bajnokság a horvát fővárosban, Zágrábban.

A magyar férfiválogatott a B jelű csoportba kapott besorolást, Szerbiával, Németországgal, Oroszországgal, Görögörszággal és Macedóniával, míg a román válogatott az A-csoportban bizonyíthat a címvédő Montenegró, a házigazda Horvátország, Spanyolország, Olaszország és Törökörszág ellen. A csoportokból az első helyezett egyenes ágon továbbjut az elődöntőbe, míg a második és harmadik helyezettek negyeddöntőt játszanak. A negyedik és annál hátrább végzettek a 7-12. helyet szerezhetik meg.

Az első körben az olimpiai bajnok magyar csapat a németek ellen ugrott medencébe. Máskor szinte természetesen elvárható volt a németek sima legyőzése, azonban a nyári felkészülési meccsek alatt a piros-fehér-zöldek kikaptak a germán csapattól. Az Európa-bajnokság azonban más: a magyarok 10:8-as végeredménnyel fejezték be első meccsüket, annak ellenére, hogy a bírók enyhén szólva sem ítéltek pártatlanul, Varga Dénest végleges cserével kiállították, a németek pedig a sportszerűség határait átlépve nagyon agresszív játékot játszottak. A magyar csapat legeredményesebb játékosa Biros Péter lett négy góllal.

A csoport másik meccsén meglepetésre Macedónia legyőzte az oroszokat (10:9), Szerbia pedig simán verte Görögországot (13:5). Az A-csoportban a román válogatott Kovács István szövetségi kapitány vezetésével sima győzelmet aratott Törökország fölött, főleg a harmadik negyedbeli négy gólnak is köszönhetően. A mediterrán rangadót, az olasz-spanyol meccset végül a taljánok nyerték egy gól különbséggel (7:6). A találkozót az olaszok kezdték jobban, és a végén hiába próbálkozott Rafael Aguilar csapata az egyenlítéssel, nem volt elég a három góljuk az utolsó negyedben. Vereséggel kezdtek a házigazda horvátok is, akik Montengrótól kaptak ki két góllal (11:9).

A második forduló igazi rangadót hozott, hiszen magyar-szerb meccset rendeztek, ahol hat év után végre a magyar csapat tudott győzni, nem is kicsinek számító fölénnyel, három góllal. A 9:6-os végeredmény nagyban Madaras Norbert három góljának köszönhető, de a csapat minden tagja kitett magáért. A presztízsgyőzelem mellett hatalmas lépés ez a csoportelsőség felé is, hisz amelyik csapat megnyeri a csoportot, egyenesen a legjobb négy közé kerül.

A csoport másik két meccsén Oroszország elszenvedte második vereségét a németektől (7:6), Görögörszág pedig 5 góllal verte a macedónokat (10:5).

Érdekesen alakul a helyzet az A-csoportban: hatalmas meglepetés született a román válogatott révén, akik Spanyolország fölött arattak győzelmet. A 11:10-es végeredmény azt jelenti, hogy a román csapat két győzelemmel áll, míg a spanyolok nehéz helyzetbe kerültek, hisz két forduló után pont nélkül állnak. A címvédő montenegróiak ezúttal kikaptak az olasz csapattól 11:10-re, a horvátok pedig szinte semmilyen ellenállásba nem ütköztek, Törökországot 16:3-ra győzték le. Értékes győzelem ez olyan szempontból is, hogy ha hasonlóan szorosan alakul a csoport, akkor pontegyenlőség esetén a gólkülönbség dönthet a továbbjutásról.

Ma a nők kezték meg a csoportmeccseket, a magyar válogatott késő délután játssza első meccsét Hollandia ellen.

Izgalamasan alakul tehát a vízilabda Európa-bajnokság, ígéretes magyar és román kezdéssel. A magyar válogatott görögök elleni meccse holnap (szerdán) 17:30-kor kezdődik, amelyről terveim szerint élő, szöveges közvetítéssel jelenkezek itt a blogon.

Váncza Csilla

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2010/08/31.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: