Aranyos magyar nap a Margitszigeten

Az eddigi legsikeresebb napot zárták a magyar úszók a budapesti Európa-bajnokságon: Hosszú Katinka 200 vegyesen, Gyurta Dániel 200 mellen, és a magyar 4×200-as női gyorsváltó nyert aranyérmet.

A nap első döntőjében 800 gyorson Lotte Friis magabiztosan zsebelte be az aranyérmet, a francia Ophelie Cyrielle Etienne lett a második 0.73 másodperc hátránnyal. Meglepetésre Federica Pellegrini bronzérmet szerzett, bár először indult ezen a távon világversenyen. A román Camelia Potec ötödik helyen zárt.

A nap magyar szempontból talán legjobban várt döntője a 200 méteres női vegyesúszás volt, ahol két magyar dobogóesélyes is vízbe csobbant: Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn, akiknek a legfőbb kihívói a francia Camille Muffat és a brit Hannah Miley voltak. Pillangóúszásban jól kezdtek a magyar lányok, az első három között fordultak. A második résztáv a hátúszás volt, amit az első helyeken fejeztek be. A kritikus pontja a versenynek a mellúszás volt, ahol a francia Camille Muffat-tól várta mindenki, hogy nagy előnyre tegyen szert, de a két magyar versenyző nagyon jól tartotta magát, és az utolsó 50 méteren, gyorsúszásban fej-fej mellett haladva csaptak a célba egy századmásodperc különbséggel Hosszú Katinka javára. A harmadik Hannah Miley lett, Muffat az erős kezdés után lecsúszott a dobogóról.

Gyurta Dánel nem hagyott kétséget afelől, hogy ki Európa ura 200 mellen. Végig magabiztosan vezetve, Európa-bajnoki csúccsal nyerte a számot a norvég Alexander Dale-Oen és a francia Hugues Dubosq előtt. A másik magyar résztvevő, Molnár Ákos a nyolcadik helyen zárt.

A harmadik aranyérmet a 4×200-as női gyorsváltó szerezte: a Mutina Ágnes-Dara Eszter-Hosszú Katinka-Verrasztó Evelyn négyes szoros befutó után nyerte meg a számot. A második helyen a franciák végeztek, a harmadik helyen a britek csaptak célba.

A nap további döntőiben 100 méter női háton brit kettős győzelem született: Gemma Spofforth 39 századmásodperccel előzte meg Elizabeth Simmonds-t. A bronzérem a német Jenny Mensing nyakába került. 200 méter férfi pillangón lengyel versenyzőhöz került az aranyérem: Pawel Korzeniowski 1:55.00-s idővel nyert, második lett az orosz Nyikolaj Szkvortszov, és harmadik helyen a görög Joannisz Drimonakosz végzett. 50 méter férfi hátúszásban a világbajnok, világcsúcstartó Liam Tankockot megelőzte a francia Camille Lacourt és Európa-bajnoki csúccsal győzött. A dobogóra még az izraeli Guy Barnea állhatott fel.

Magyarország az éremtáblázaton az előkelő harmadik helyen áll, 4 aranyéremmel.

Váncza Csilla

~ Szerző: Lóránd - 2010/08/13.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: