Bajnoki cím után

Örömteli, hogy Kolozsvár ismét bajnokcsapatot adott, miután a CFR 1907 történetében másodszor hódította el a bajnoki serleget. Nem kis teljesítmény ez olyan együttestől, amely hat évvel ezelőtt még a másodosztályban szerepelt. Ambícióval, szakértelemmel és anyagi áldozással azonban sokra lehet vinni, ezt mutatta meg mindenkinek a CFR.

Persze, sok bírálója is akad a csapatnak, de ez nem meglepő, hiszen a nyertesnek mindig akadtak és lesznek ezen túl is irigyei, főleg a közvetlen ellenfelek körében. Ugyanakkor az is tény, hogy a CFR játéka bajnokcsapathoz méltatlan módon akadozik. Számos szurkolóban kissé keserű szájíz maradt, hiszen nem kell különösebb szakértelemmel rendelkezni azért, hogy észrevegyük: a szellemi és az anyagi ráfordításhoz képest a csapat túl sokat botladozik. Mindez nem von le semmit a győzelem érdeméből, hiszen az ellenfelek még több értékes pontot veszítettek, és tették lehetővé a vasutasok végső győzelmét.

A CFR-diadal imázsának a hiányosságai azonban főként abból erednek, hogy példátlan válságba került a hazai bajnokság minden szinten. Az anyagi válság nem annyira súlyos, hiszen azt rövidebb-hosszabb idő alatt túl lehet élni, ráadásul kisebb költségvetéssel is lehet jó eredményeket elérni, ahogy bizonyította mindenki számára az Urziceni. Viszont sokkal súlyosabb következményei vannak az erkölcsi válságnak, ami bírókra – látványos korrupciós ügyek, letartóztatások – és vezetők nagy részére egyaránt érvényes. Az elmúlt években jelentősen csökkent az érdeklődés a hazai bajnokság iránt a nagy hagyománnyal rendelkező bukaresti csapatoknál kialakult általános káosz miatt, aminek a forrása az erkölcsi válság mellett a hozzá nem értés és a nepotizmus gyakorlatának a meghonosítása. A bukaresti csapatok népszerűséghajhász, szélhámos tulajdonosok és finanszírozók rabjaivá váltak, akik a klubjaikat saját gyarmatuknak, fejőstehénnek tekintik, a szurkolókkal, edzőkkel és játékosokkal pedig rabszolgákként bánnak.

A gyanúsítgatások és a vádaskodások mocsarában fetrengő román bajnokság romlott állapota miatt tehát nehéz önfeledten örülni a CFR diadalának. Minden vasutas szurkoló titokban azt reméli, hogy a győzelem hamarosan megerősítést nyer, és végleg eloszlik bármiféle kétely az érdemeket illetően.

A megerősítést azonban csak a sikeres külföldi megmérettetés hozhatja meg, s ezt tudják a CFR vezetői is, hiszen Pászkány Árpád Zoltán máris bejelentette: a nyári átigazolásokra nyolcmillió eurót költ. Pénzből tehát nincs hiány, ami jó hír, hiszen a Bajnokok Ligájában (BL) tisztességes helytállás is nagyszerű teljesítmény. Magasra helyezte a mércét a Dan Petrescu által felépített Urziceni, amely tavaly a BL főtábláján nyolc pontot szerzett, és hazai pályán legyőzte a nemrég még UEFA-kupa döntőt játszó Sevillát. A megmérettetés java része tehát még hátra van, de ez olyan küzdelem lesz, aminek a tisztességes és eredményes végigharcolása mindenért kárpótolhat, és eltüntetheti a hazai bajnokság imázsdeficitjéből eredő hiányérzetet.

Borbély Tamás

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2010/05/21.

Egy hozzászólás to “Bajnoki cím után”

  1. Jo volt visszaolvasni a tobb mint ket honappal ezelott megjelent bejegyzest. Azota kiderult, hogy Arpi nem koltott 8 millio eurot atigazolasra, na de ez van. Remeljuk ennek a bajnoki idenynek a vegen is a kolozsvari CFR lesz a bajnok.

    Gratula a jol megirt cikkhez!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: