Elfogytak a jegyek. Higyjük is el?

Ma délelőtt elfogytak a jegyek – állítja az a valaki, aki ezt megteheti. 10-kor megnyitottak két kasszát, majd 11 órára mindkettőt bezárták, és egy szép szál, hátas bácsit, amolyan őrző-védőt kiküldtek az utca közepére, hogy elrikkantsa magát: elfogytak a jegyek!

Hirtelen az egekig ugrott a népszerűségi rátán Mureşan, Pászkány és természetesen a művészi jelzőkkel ellátott édesanyjuk. De miért történt ez?

A jegyeket tegnap, szerdán kezdték el árusítani. A honlap szerint a stadion 23 500 férőhelyes. Számoljunk csak 22 ezerrel, hogy véletlenül se essünk túlzásba. Biztos akadnak, akik még nem vásároltak jegyet „á la CFR”, elmesélem, hogyan történik derbiken, amikor nem lehet csak úgy odasétálni és megvenni a jegyet.

A sorbanállást, gyúródást kihagyjuk, mindenki ismeri. Ott vagy a kasszánál. Elmondod, hova szeretnél jegyet vásárolni, egy monitoron megmutatják a szabad helyeket, kiválasztod a számodra megfelelőt, fizetsz, kinyomtatják a jegyet, kinyomtatják a számlát és elvileg mehetnél is, de gyakran megesik, hogy egyes emberek három szektort végignéznek a legjobb helyekért, vagy egyszerűen – nem egyszer megtörtént – bedöglik a számítógép. Ha azt mondom, hogy egyetlen ember majdnem két percig áll a kasszánál, az sem túlzás. Mert van aki egy alatt befejezi, de az nem tíz jegyet vesz és nem akadékoskodik.

Tegnap mind az öt kasszánál folyt az árusítás. Ha azzal számolunk, hogy egy óra alatt egyetlen kasszánál mintegy 30 embert szolgálnak ki, akkor az öt kasszánál óránként 150 ember. Nyolc órán keresztül árulták a jegyeket (10-18 óra), tehát mintegy 1200 szurkoló fordult meg a jegypénztáraknál. Ki van írva: egy személy legtöbb tíz jegyet vásárolhat akkor, ha bemutatja a személyi igazolványát, és csakis egy igazolvánnyal vehet jegyet (ezt utólag tudtam meg, én is kettővel álltam sorba). Ezzel a számítással jöhet ki az, hogy tegnap 12 ezer jegy kelt el (de már az is bökkenő, hogy mindenki nem vett maximálisan tíz jegyet!), és ugyanezt a mennyiséget szajkózta a tömeg is.

Ismeretlen mennyiségű bérletes szurkoló van (mindenhol más-más adatot ír), a sorban 4-5 ezerre becsülték őket. A legutóbbi meccseken ennyi ember volt kinn, tehát ennél nem valószínű, hogy több lenne. Ezek alapján ma kellett volna maradjon a zsebben 5-6 ezer jegy. Ennyit nem lehet eladni egyetlen óra alatt! Százak álltak sorba ma is, ugyanúgy, mint tegnap – és ez sem túlzás! – és százak maradtak jegy nélkül.

Mureşant és Pászkányt kell emiatt szidni? Vagy a kasszást? Ki az, aki megszervezi a jegyeladást? Hogyan lehet ekkora a fejetlenség a bajnoki éllovas háza táján? Számos szurkoló bosszúsan, indulattól kivörösödve ment el a jegypénztártól, mindenkit szidott, akit ért – beleértve a csapatot is. Ha előttünk, szurkolók előtt mocskolják be a CFR népszerűségét, akkor hogyan tovább?

Délben már a fekete piacon folyt az üzlet. A kasszák előtt volt olyan „üzletember”, aki 100 lejért árulta azokat a „fapados” jegyeket, amelyeket 10 lejért vásárolt. Valaki. Lehet, hogy ő is egy másik bizniszmentől vásárolta, és ennyiért adja tovább. Két sarokkal arrébb ugyanezeket a jegyeket 40 lejért vesztegették, le lehetett alkudni 35-re, ha nagyobb mennyiségben vásároltunk.

Teltház lesz, vitathatatlan. Jó hangulat lesz, az sem kérdéses. De sokan lesznek, akik idegeskedve nézik végig a meccset a tévé elől, vagy esetleg meg sem nézik, mert azt szerették volna, ha a lelátókról követik az eseményeket. És nem az a baj, hogy elfogyott a jegy. Hanem az, hogy ezt el lehetne hitetni holnap az emberekkel. Ma még nem! 22 ezer jegyet egy nap alatt nem hordhatnak szét, ha személyenként legtöbb tíz jegyet adnak el! A sorbanállók és a magam véleménye szerint is elég pofátlan gesztus volt valaki részéről. És félő, hogy nem azt a valakit fogja szidni a publikum, hanem az(oka)t a valaki(ke)t, aki(k) belekeveredtek.

Kovács Hont-Imre

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2010/02/25.

18 hozzászólás to “Elfogytak a jegyek. Higyjük is el?”

 1. FEJLEMÉNY: Most mentem el a kasszák mellett, az egyik ablak nyitva van. Szó szerint az ablakban ott van egy üzletember – ez sem az a szmokibos fajta –, a bódék előtt még négy, és mindenkinek jegyet kínálnak, aki arra jár. Ha elfogytak a jegyek, miért van nyitva egy kassza? Az ablakokra – az egészre! – ki van írva, hogy biletele s-au epuizat. Életembe nem hallottam ezt a szót, ki se tudnám találni, de első hallásra nem azt jelenti, hogy gyertek ide jegyet venni.

 2. Balettkának igaza van abban, hogy az emberek csak a Steaua és néhány “nagy” név esetén járnak stadionba. Egyébiránt a klub részéről a szervezés és egyáltalán a közönségkapcsolat a megszokott sz.a.r. szinten van. És az ilyen szövegek, hogy a foci ma már egy üzlet enyhén szólva kiábrándítóak… A néző egy kliens… Hihetetlen, hogy valaki ezzel érvel.

 3. A foci ma már egy üzlet, ahol a néző a kliens. A klienset először kiszolgálod, aztán elvárod, hogy rendszeresen visszajöjjön.

 4. Baletka, CFR jatekosai nem az en vagy mas 50 leje miatt fognak jobban jatszani! Kulfoldon igazi focit jatszanak es masak a kereseti lehetosegek is, masak az elet korulmenyek!

 5. Balettka igazad van a bérlet szempontjából, csak nem mindenkinek jön össze az az 50 lej sem könnyen, aki a téli hónapokban a lakbér mellett jó nagy gázszámlákat fizet, a fizetéséből pedig nem tudja eltartani magát. Ami Európát illeti, minden téren szétnézhetnénk benne, nem csak a jegyárusítás kapcsán. Azok is szétnézhetnének Európában, akik el akarjátk hitetni, hogy 22 ezer jegyet szabályosan eladtak egy nap és egy óra alatt. Ott is dúl a fekete piac, de éppen a sok bérletes miatt meg lehet etetni az emberekkel, hogy nincs több jegy. Egyébként igen, sokkal előnyösebb a bérlet: olcsóbban kijösz, nem kell sorba állj. A Csalhó elleni meccsen négyezer egynéhányan voltunk. Állítólag ötezer bérletes van. Hányan jöttek ki vajon a meccsre? Én négy jegyet vettem, és a kasszánál volt egy apócska gyúródás, amikor mentünk be. A bérlettől nem válsz jobb szurkolóvá senkinél, csak megengedsz magadnak egy kényelmesebb megoldást. Jól teszed, az biztos. A sál pedig… valami olyasmi lehet, mint a közhiedelemben a hosszú haj a rockereknek: ha megvan, mutatós, de nem az a fontos. Én nem feltétlenül látom hogy sokat segítenék a csapaton, ha vennék sálat. Egy ekkora cégnél az nem hiszem, hogy nagy bevétel lenne. Nyugaton talán az, itt nem.

 6. Balettka, zárjuk le ezt a témát. Én nem vagyok olyan lelkes, mint te, és elkötelezett sem, még fele annyira sem. De azért drukkolok a CFR-nek. Remélem hölgy vagy, és vasárnap majd dús kebleidet is olyan fanatikusan rázod majd, mint amilyen határozottan kiálltál a gondolataidért. Mindenképp hajrá CFR!

 7. Szerinted csak az az igazi szurkoló, aki bérletet vesz, és sállal a nyakába kivonul a stadionba? Hát akkor kevés szurkoló van ezen a világon…

  • Nem. Szerintem akkor pofázzatok a jogokról, ha vállaltok kötelezettségeket is. Másképp olyanok vagytok, mint a bukaresti paraszt szurkolók. Érsd már meg, hogy nem az a lényeg, hogy egy sállal a nyakadban járkálsz fel alá, hanem az, hogy támogatod a csapatot!

   • Te egy dolgot nem fogsz fel: a szurkolónak nincs kötelezettsége. Pászkány támogatja a csapatot, én csak egy drukker vagyok. És hogy melyik kategóriából? Hát szerinted paraszt vagyok, mert nem vettem bérletet. Ez van. Attól még te semmivel sem vagy kultúráltabb, maximum radikálisabb.

  • A romániai szurkolóknak nincs kötelezettsége. Jobban mondva így gondolják magukról. Nézzél egy kicsit szét Európában, és meg fogsz lepődni.

 8. Az igazi CFR szurkolók panazkodás helyett, inkább vettek volna bérletet. Az európai nagy klubbok a férőhelyek legalább két harmadát eladják bérletben. Csak nálunk nagy divat, hogy egy évben két, hérom nagy meccsre ki akarunk menni, és panaszkodunk, hogy nem jutottunk jegyhez, keressük s hibást, és máskülönben mondjon le Pászkány, Muresan, de a legjobb, ha felakasztják Gyurcsányt. Tessék szépen annyira ragaszkodni a csapathoz, hogy támogassuk egy bérlet árával, egy eredeti trikó vagy sál megvásárlásával. És akkor nem kell ilyenkor panaszkodni, lökdösődni, anyázni…

  • Kedves Balettka, attol, hogy valaki nem megy el a stadionba a meccsre, hogy nem vásárol CFR sálat vagy nem tetovál CFR szimbólumokat a fenekére, még drukkolhat a csapatnak, sőt, még igazi drukker is lehet. És ha egy meccs érdekli, akkor is joga van kimenni. Főleg a mai világban, amikor anyagi gondok miatt a CFR drukkereinek nagy százaléka nem vásárol bérletet. De itt nem erről volt szó, hanem arról, hogy a jegyeket tudatosan elpasszolják a feketézőknek. És ekkor jogunk van felháborodni.

   • Tévedsz, kedves horgász. Itt arról van szó, hogy ne csak a szurkolásoddal állj ki a csapat mellett, hanem anyagilag is támogasd. Ha bérletet veszel pl a visszavágóra, akkor mar 50 lejből (!) megúszhatod az egészet. Aki azt mondja, hogy az egész visszavágóra nincs ennyi pénze, az vagy hazudik. Mindenkinek nehezebb ebben az időszakban, a szurkolóknak is, de a csapatnak is. Ha valóban érdekel a csapat sorsa, akkor ezzel a minimális összeggel járuljunk hozzá a sikerhez. Persze, hogy jogod van felháborodni, de úgy gondolod, hogy nincs semmi kötelességed?

 9. A CFR szervezése gyenge. Ilyet nem lehet csinálni. Főleg akkor nem, amikor egyre kevesebben járnak ki a meccsekre. Ahelyett, hogy vigyáztak volna az igazi szúrkolókra, szerintem Muresánék a legegyszerűbb megoldást választották a jegyek biztos eladására. Aztán ki lesz majd ott a meccsen, az nem számít.

 10. érdekes:D… véleményem szerint saját szakál:d és csak a kasszás van benne a bizniszbe:D….ahoz, hogy a vezetőség is benne legyen túl kevés a profit:D…szerintem így néz ki a dolog: nyitás előtt a bizniszmen beszél a kasszás nénivel, hogy egy kis figyelmesség felyében tegyen csak fére neki ezer jegyet, s ezt 2-3 “üzletember” megcsinálja így a kasszásnéninek már van is egy komoly fizetés kiegészítése:D

 11. Kíváncs lennék, hogy ezeket a háttérből mozgosítják CFR-berkekből és elszámolás után a Gruián marad a pénz, vagy saját szakállra csinálják. Mert valahol elferdül ez az egész. Vagy a kasszán engednek nekik több jegyet a megengedettnél, vagy be vannak szervezve még felsőbb körökbe.

 12. Elfogytak… Bisnitarokkal teli volt ma a stadion kornyeke, csinaltam egy fotot rolluk, meg probalom felrakni! Annyi jegyuk volt hogy ajaj de 70 lejert akarta adni nekem a P2-be!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: