Sport életre-halálra

Még az idei téli olimpiai játékok megnyitója előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a sport nem gyerekjáték. A felkészülések során több baleset is történt, mely megnehezítette a versenyzők helyzetét. Violeta Stramaturaru román szánkós például, a próbakörön szerzett sérülése miatt nem is állhatott a startvonalhoz, Nodar Kumaritasvili, a grúz szánkós pedig a jégpályán elszenvedett balesete során életét vesztette. A grúz versenyző a negyedik áldozat a téli olimpiai játékok történetében. A megnyitóra – bármennyire látványosra is sikeredett – mindez árnyékot vetett.

Minden sportágban előfordulnak ugyan balesetek, a szánkósport mégis a legveszélyesebb olimpiai számok közé tartozik. A sportolót a bukósisakon kívül szinte semmi nem védi, és a pályán mintegy 140 km/órás sebességgel száguld a célvonal felé. Nem véletlen, hogy már a szánkózás olimpiai bemutatkozásakor történt egy halálos baleset: a lengyel–brit Kazimierz Kay-Skrzypeski az 1964-es olimpián vesztette életét, szintén az edzésen. A Whistler Sliding Centre, az idei olimpiai játékoknak otthont adó központ jégpályája az eddigiek közül a leggyorsabb és legveszélyesebb, amit mi sem bizonyít jobban, mint az hogy tizenkét szánkós sérült meg a felkészülések során. Az idén, nem hivatalosan ugyan, de megdőlt a sebességi rekord is a whistleri pályán. Az osztrák Manuel Pfister megközelítette a 154 km/órás sebességet. Azért nem lett hivatalos a rekord, mert edzésen érte el ezt a teljesítményt.

Azt már megszoktuk, hogy a szórakoztató-ipar szinte mindenre ráteszi a kezét, amiben pénzt lát. Elképesztő összegeket költöttek az idei olimpiai játékok előkészületei során is, természetesen a többszörös bevétel reményében. A pályákat azért tervezik egyre veszélyesebbre, hogy minél szórakoztatóbbak legyenek a versenyszámok. A kérdés csak az, hogy megéri-e mindez, amikor az emberi élet a tét.

Hover Zsolt

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2010/02/19.

2 hozzászólás to “Sport életre-halálra”

  1. A veszélyes pályák sorozata folytatódhat a lesiklás helyszínével, ahol a 45 versenyző közül csupán 38-an értek célba. A grúz szánkós tragikus esete mindent elárul az olimpiáról. Ami a legfelháborítóbb azonban, a szervezők hozzáállása. Be sem akarták ismerni, hogy valóban a pálya veszélyessége miatt történt a baleset. Egy halálesetre volt szükség ahhoz, hogy megmagasítsák a jégteknő oldalfalát és lerövidítsék a pályát.

  2. Az olimpia már rég a pénzről szól, sokkal kevésbé a sportról. A látványosság, a NOB érdek, a szponzorok meghálálása a sportolók védelme felett van. Követtem az idei olimpiát és az volt az érzésem, hogy sokszor olyan pályákat alakítottak ki, amelyek még a megnagyobb versenyzőkre is veszélyt jelentett. Egy sífutó árokba essen, ilyet edig világversenyen nem hallottam. De ennyi kisebb vagy nagyobb sérülésekről sem. Keserű szájízt hagyott…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: