Második nekifutásra a győzelem is összejöhet

Mindig is követendő értékeknek tartottam az olimpiai eszméket, de nem mindig értettem egyet Pierre de Coubertin, a modern olimpia atyjának tulajdonított, már közhellyé vált idézetével, amely szerint a részvétel a fontos, nem a győzelem. A Közép-európai Kosárlabda Liga (CEBL) Kolozsváron rendezett négyes döntője előtt az U Mobitelco játékosai és vezetői – bár nem titkolták, hogy céljuk az első helyen végezni – a részvételre, tehát a négyes döntőbe jutásra és a házigazdai szerep jelentőségére fektették a hangsúlyt. Bár elismerték főleg a Mlerkana Miltra Novy Jicin erejét, és esélyesebbnek tartották cseh ellenfelüket, tudták, hogy nagy lehetőség küszöbén állnak, ugyanis saját szurkolóik előtt hódíthatták volna el a csapat történetének első nemzetközi trófeáját.

A CEBL meg sem közelíti az Euroliga vagy a FIBA Eurocup sorozatok rangját, de az itt elért második helyezés jelentős teljesítménynek számított a hazai, szűkebb értelemben a kolozsvári kosárlabda számára. A győztesnek nem járt semmilyen anyagi jutalom, az együttesből azonban így is sem hiányzott a pozitív hozzáállás a Temesvári BCM Elba elleni elődöntőben és a Novy Jicinnal szembeni döntőben. Csupán néhány percen múlott a végső győzelem, a csehek elleni összecsapás hajrájában azonban több okból adódóan – alapemberek hiánya, korai kiengedés – nem sikerült fenntartaniuk az addig mutatott iramot, és ez végzetesnek bizonyult számukra.

A kudarc ellenére a pozitívumok mégis sokkal többet nyomnak latba. A kolozsvári gárda, ha nem is képes felvenni a harcot a kontinens legerősebb csapataival, Közép-Európa élvonalában tartozik. Európai kupasorozatban döntőbe jutni – legyen az akár regionális sorozat is –, sokat jelentett a hazai bajnokságban mindig is bajnoki esélyesnek számító, de a jelentősebb nemzetközi teljesítményre eddig csupán áhítozó csapat számára. Az hogy a Mobitelconak ítélték a rendezés jogát, a rendezők elismerését hivatott megmutatni a csapat és a vezetőség által elért eredmények iránt.

Vilo Koller, a CEBL elnöke kijelentette: elsősorban a kolozsvári szurkolók kosárlabda iránti szeretetének és lelkesedésének köszönhetően ítélték oda a Mobitelconak a rendezés jogát. A négyes döntő ugyanakkor még közelebb hozta egymáshoz a csapatot és a közönséget. A kétnapos torna alatt a szurkolók értékelték kedvenceik odaadását, amely jelentős mértékben csökkentett a döntőbeli kudarc okozta csalódottságon is. Talán a két évvel ezelőtt elveszített bajnoki döntő óta nem szurkolt ekkora közönség a csapatnak, mint a csehek elleni fináléban. Bebizonyosodott, hogy a fontos pillanatokban a szurkolók kiálltak az együttes mellett. A CEBL legjobb négy közé jutással a Mobitelco már bebiztosította helyét a következő kiírásban, a részvétel mellett pedig második nekifutásra akár a végső győzelem megszerzése is sikerülhet. A csapat ugyanis bebizonytotta: a végső győzelemre is képes.

Sallai Loránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2010/02/14.

6 hozzászólás to “Második nekifutásra a győzelem is összejöhet”

 1. Amikor Coubertin a modern olimpiákat megálmodta, akkor a sport nem volt még üzlet. Akkor másként csengett szállóigéje. Ma már mindez átértékelődött.

  A Mobitelco részvétele dícséretes, és véleményem szerint szépen helytállt. Akkor is, ha mindnyájan úgy érezzük, a győzelem egy hajszálon, kis tapasztalaton, és némi szerencsén múlott.

  Ami az olimpiát illeti, illetve Sas komát, ez már nézőpont kérdése. Emlékszem, nem olyan rég, az egyik nyári olimpián, egy úszó valahonnan a világ végéről alig úszta végig a távot, mindenki rég befejezte, ő még kinlódott, hogy ne fulladjon be a vízbe. Számomra most már kérdéses, jogos-e az ilyen sportolók részvétele a játékokon. De hát ezért is szép a sport.

  • Erik, az angolna, Sydney 2000. Egyenlítői Guineából, Knézy kommentálásával. Meg kell nézni! :))

   • Honti gyermek, a reggelemet elviselhetőbbé tetted ezzel a kedves meglepetéssel.

 2. az illető beceneve: SAS
  elnézést az olvasóktól..:))

 3. Tökéletesen igazad van, ami a Mobitelcót illeti, ám…
  Coubertin más körülmények és másfajta részvételre mondotta, amit mondott. Kevesen értik, például, hogy a “havas” olimpián mit keresnek afrikai ország sportolói, akik a lesiklást mondjuk, legjobb esetben a piramisok oldalain gyakorolhatták. De a nagy “olimpiai családban” minden nemzet fiának és lányának helye van. És, ki tudja, tán egy napon a sivatag gyerekei is nyerhetnek érmet például szánkózásban.
  Volt egykoron egy afrikai versenyző, aki siugrásban vett részt nem is egy olimpián. “Saa” volt a beceneve, annak ellenére, hogy mig máasok szálltak a léceken, ő lepottyant a trambulinról. Kitartását egy világ csodálta. Erre vonatkozik Coubertin szállóigéje…

  • Kedves Csé,

   A szállóige, ha nem is veszítette el a korábbi értelmét és jelentőségét, mára több féle képpen értelmezhető, több vonatkozásban használják. Az egyik eredeti változat az általad említett vonatkoztatás. A másik pl., amely érvényes a bejegyzés esetében is, lehetőséget adni olyan, helyi szinten jól teljesítő csapatoknak, mint pl. a Mobitelco, nemzetközi szinten is bizonyítani. A európai – mégha alacsonyabb szinten is – a porondon való megmérettkezésre, tehát a részvételre fektettem a hangsúlyt, még ha az csalódást okozó vereséggel végződik, mint ahogyan az CEBL-döntőben történt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: