Ismét Ibrahimovics a magyarok útjában

Magyarország ismét szembenéz Svédországgal, Románia pedig ezúttal is azonos csoportba került Franciaországgal a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők sorsolása értelmében.

A magyar válogatott a negyedik értékcsoportból várta a sorsolást, így nem sok jóra számíthatott a varsói sorsolástól. A nagyhatalmak közül Portugália és a 2010-es világbajnokságról lemaradt Oroszország és Horvátország neve minden bizonnyal kevésbé ijesztőnek csengett. Erwin Koeman szövetségi kapitánynak végül honfitársait, a holland válogatottat kell majd tüzetesebben tanulmányoznia. A Svédországgal való egybesorsolás már senkit sem lephetett meg: a 2004-es Eb, illetve a 2006-os és 2010-es vb-selejtezők után a magyar védelemnek ismét meggyűlhet a baja Ibrahimoviccsal. Az emlékek nem kecsegtetőek a skandinávokról, akik otthonukban és Budapesten is győzni tudtak a két válogatott közötti legutóbbi hivatalos találkozókon. A harmadik kalapból kisorsolt finnek – akik a legutóbbi FIFA-világranglistán két hellyel a magyarok után, az 54. helyen állnak – legyőzhetőknek tűnnek. A Moldovai Köztársaság és San Marino ellen kötelező begyűjteni a pontokat, ha egyáltalán álmokat dédelgetünk a magyar továbbjutásról. Bár az előbbi selejtezőmérkőzéseknél Dzsuzsákék valamivel optimistábbak lehetnek, a továbbjutás így is nagy meglepetésnek számítana. Ahhoz, hogy legalább esélyük legyen, minden bizonnyal többre lesz szükség a vb-selejtezősorozat során mutatott, de túl korán elillanó lendületnél.

Románia csupán az utolsó hivatalos mérkőzésein gyűjtötte be a második értékcsoport utolsó helyének megtartásához szükséges együtthatót. A második kalapból nagyobb reményekkel várhatta a sorsolást, és mint később kiderült, a selejtezősorozat könnyebbnek ígérkezik számára. Az utóbbi időben megszokott román-francia csaták ezúttal sem maradnak el, a vb-sorozatból – bár otthon és idegenben is pontokat veszítettek a trikolórok ellen – a kékek kerültek ki győztesnek, és végül pótselejtezőt játszva jutottak ki a vb-re. Mögöttük rögtön a román válogatottat tartják a második esélyesnek, a csoport meglepetéscsapata viszont Bosznia-Hercegovina együttese lehet, amely csupán a Portugália elleni pótselejtezőn bukta el a Dél-Afrikai vb-t. A fehéroroszok és az albánok szintén meglephetik az utóbbi években könnyen sebezhetővé váló románokat, míg Luxemburgnak kevés beleszólása lehet a továbbjutás kérdésébe. Az égiek megkímélték a románokat, ugyanis sikerült elkerülniük az első kalapból Spanyolországot, Németországot, Olaszországot vagy éppen Hollandiát, míg a másodikból Izraelt, Bulgáriát vagy Finnországot. Răzvan Lucescu szövetségi kapitánynak a sikerhez vezető kulcsot talán saját játékosállományában, a csapat fiatalítási lehetőségeiben, illetve a tapasztalt, de megbízható játékosok megtartásában kell keresnie.

A kilenc csoportból az első helyezettek, míg a legjobbnak bizonyuló második helyezett – a már alanyi jogon továbbjutott házigazdák, Lengyelország és Ukrajna mellett – automatikusan továbbjutnak. A további nyolc második helyezett pótselejtezőben harcolhatja ki a továbbjutást.

Sallai Loránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2010/02/07.

Egy hozzászólás to “Ismét Ibrahimovics a magyarok útjában”

  1. Nekem egy gondom van Ibrával: mikor fújhatnak néla lest? Mert az órra mindig kilóg, és emiatt egy jó 5 centi elönnyel indúl a vedőkkel szembe. Ezt az idén a Reál is megjárta, hát akkor a csóró védőinkre mi vár?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: