Orvosok által megölt játékosok

A 90-es évek elején Zdenek Zeman edző fura vádakkal állt elő: azt állította, hogy a Juventus orvosai doppingolják a játékosaikat. Akkor senki sem hitt a cseh szakembernek. Voltazonban egy ügyész, Raffale Guariniello, aki komolyan vette az akkoriban a Foggiánál alkalmazott trénert. Az ügyész akkor megfogadta, hogy harcolni fog a doppingolás ellen. Azóta több mint 12 dossziényi külön-külön 400 oldalnyi anyagot gyűjtöttek össze.

A doppingolás miatt a kegyetlen kínokban élő volt játékosok elkezdtek beszélni, és irtózatos dolgok láttak napvilágot. Az úgynevezett „energia-injekció” valójában „időzített bomba” volt a szervezet számára, amely idővel teljesen tönkretette a játékosok egészségét. A Fiorentinánal és a Bolognánál történtek után egyre több ember számára evidenssé vált, hogy túl sok a „véletlen egybeesés”, és a két olasz csapat volt játékosainak a halálát nem baleset okozta, hanem a pályafutásuk alatt használt szerek következményeképpen távoztak el.

Öt 70-es évekbeli Fiorentina-játékos hunyt el fura módon, Bruno Beatrice özvegye azonban megesküdött, hogy addig nem nyugszik, amíg ki nem derül az igazság. A férje 39 évesen, nagyon ritka leukémiában hunyt el.

Egy másik megrázó történet Nello Saltutti esete. Az egykori firenzei gólkirály halála előtt elmesélte, hogy minden meccs előtt a doktortól egy speciális kávét kapott, amitől úgy érezte, hogy képes akár egymás után két meccset is végigjátszani.

Bolognában még drámaibb a helyzet: nyolc játékos elhunyt és másik négy kritikus állapotban van. A kihallgatások során az derült ki, hogy az orvosok olyan injekció beadására kényszerítették a játékosokat, amelyeknek csak ők ismerték a tartalmát.

Guariniello ügyész biztos abban, hogy már nincs távol az a nap, amikor fény derül, hogy valójában mit is tartalmaztak az úgynevezett kondíció-optimalizáló injekciók.

Szegedi János Csaba

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/12/11.

Egy hozzászólás to “Orvosok által megölt játékosok”

  1. Sajnos nagyon sok ilyen eset van, most jelent meg erről egy hihetetlenül megrázó és érdekes könyv: Inez Geipel: Dopping (Corvina, 2009). Hát nekem minden illúzióm elszállt tőle… Több ördögi kör is van itt, az egyik az, hogy a doppingtesztek mindig egy lépéssel el vannak maradva a legújabb doppingszerek mögött. Másrészt hogy akkora nyomás nehezedik a sportolóra, hogy már nem tud kiszállni. Ráadásul sokszor félre is tájékoztatják őket a “vitaminkoktélokról”. Erről a könyvről beszélek:
    http://www.libri.hu/konyv/dopping-1.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: