Olasz edző mentené meg CFR-t. Lesz majd ideje rá?

Végzetes következményekkel járt a Prágai Sparta elleni Európa Liga-vereség Antonio Conceicao számára: a Kolozsvári CFR 1907 vezetősége a mai nap folyamán tudatta a vezetőedzővel, hogy nem számítanak többé a munkájára.

A mai nap folyamán, kölcsönös megegyezéssel bekövetkezett Antonio Conceicao, a CFR vezetőedzőjének a menesztése. A portugál szakember széke már jó ideje megingott, a Sparta elleni hazai vereség után pedig már a Ploieşti-i Astra elleni, első helyet érő siker sem segített Conceicao helyzetén. A klubvezetőség és Andrea Mandorlini közötti keddi megegyezés értelmében ma hivatalossá vált: az olasz szakember az I. liga legjobban fizetett edzője lett. Mandorlini ma megérkezett Kolozsvárra, holnap délben hivatalosan is bemutatják, majd délután az első edzést is megtartja.

A CFR-nél szükség volt valamilyen változtatásra, erre engednek következtethetni nemcsak az eredmények, hanem az utóbbi időben tapasztalt gyenge nemzetközi és bajnoki szereplések is. A vélemények azonban megoszlanak: az edző vagy a játékosok hibáztathatóak a kilátástalan és elképzelés nélküli játék miatt. Nyilvánvalóan a gondok mindkettőben keresendőek. Conceicao elveszítette tanítványainak a bizalmát, a játékosok pedig nemcsak hogy nem találják régi formájukat, de az utóbbi mérkőzéseken az odaadás és lelkesedés is hiányzott játékukból. Az edző és a játékosok közötti viszony visszatérő probléma a CFR-nél. Hasonló okok miatt menesztették Dusan Uhrin jr.-t is. Akkor az elvárásokon aluli játék mellett azt vetették a cseh edző szemére, hogy túl szigorú tanítványaival szemben, Conceicaonak pedig azt, hogy túl engedékeny, és elveszítette tanítványainak a bizalmát.

Mennyire sikerül azonban az új trénernek a Krajovai Universitatea elleni szerdai kupameccsig megismernie és kellő képen motiválnia csapatát? Maga a változás általában pozitív hatást eredményeznek. Milyen jelentős változásokat hozhat azonban Mandorlini néhány napon belül, amelyek nemcsak a kupában, hanem az őszi idényben is jó útra térítik a csapatot? A CFR-t korábban már két olasz edző is vezette, a vezetőség azonban – enyhén szólva – legalább az elsőt furcsa körülmények között menesztette. Cristiano Bergodi a történelmi UEFA-kupa szereplést jelentő bronzhelyezés, Maurizio Trombetta pedig a becsületes BL-helytállás és a hullámzó, de menthető bajnoki szereplés után távozott.

Mandorlinit szerződése azonban az idény végéig szól, és ha a csapat teljesíti a célkitűzést, tehát a bajnoki cím elhódítását, nagy a valószínűsége, hogy továbbra is maradhat. Conceicaohoz hasonlóan őt sem ajánlotta jelentős szakmai siker a vezetőedzői posztra, legjelentősebb teljesítményeként vezetésével feljutott az Atalanta az olasz élvonalba. Sajtóértesülések szerint Bergodihoz és Trombettához hasonlóan ő is a támadó focit, a 4-3-3 felállítást kedveli. Kérdés, hogy egyáltalán van kivel fellendíteni a támadójátékot? Vagy Pászkány Árpád tulajdonos szavaival élve: a gyenge szereplésért elsősorban a játékosok hibáztathatóak, így a téli szünetben ezen a téren is jelentős változtatásokra számíthatunk.

Sallai Loránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/11/14.

5 hozzászólás to “Olasz edző mentené meg CFR-t. Lesz majd ideje rá?”

  1. A vezetőségnek meg kéne tanúlnia, hogy ne dugja be az orrát, csak ha nagy baj van. Azért alkalmaznak a komoly klubbok szakértőket. Muresan nem szakártő. Sajnos azt hiszi magáról.

  2. A vezetőség már rég nem tud uralkodni a részben általa okozott kellemetlen helyzeten. Az angol menedzseres variáns sok gondot megoldana. Csakhogy kérdéses, mennyire engedheti meg magának a tulajdonos egy megfelelő szakember megfizetését. Hazai berkekben, 1-2 kivétellel, mint pl. Mihai Stoica az Unireatól, nem igazán találhatunk jó menedzsert.

  3. Manager kellene ide, egy olyan jo fele, mint amilyenek Angliaban vannak. Minek kell kulon elnok, edzo, sportigazgato?

  4. Kiegészíteném, doktor úr. Muresan helyett jöjjön egy szakember, aki ért a magas szintű focihoz. Ez már nem az A ligaba való feljutás kérdése. Pászkány üzleteljen, és ne ragadjanak rá olyan butaságok, amelyeket a többi vezető csinál. És végre hozzanak egy karizmatikus, komoly edzőt, és ne másodkezű bohócokat, azt pedig hagyják dolgozni. Küldjék el azokat a játékosokat, akik nem akarnak dolgozni, mindegy hogy hivják őket. És télen erősítsenek olyanokkal, akik hajlandók mindent beleadni a pályán.

  5. Hányadszor játszák el ugyanazt? Pedig a megoldás egyszerű: Iuliu Muresant kellene lecserélni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: