Leiskolázta a CFR a Rapidot

A Kolozsvári CFR 1907 újraírta a Bukaresti Rapiddal vívott vasutas rangadók történelmét: a Gépész utcai gárda 4–1-es sikerrel lemosta idegenben a Bukaresti Rapidot a labdarúgó-élvonal 10. fordulóján, és ideiglenesen átvette az I. liga vezetését a fővárosiaktól.

Jól kezdte a találkozót a rendkívül támadó szellemben felálló CFR, de semmi sem ígérte a nagyarányú győzelmet. A sérült Yssouf Konét helyettesítő brazil Nei első helyzetét kihagyta, de a 10. percben már nem kegyelmezett a labdát kiejtő Marinescu hálóőrrel szemben és megszerezte a vezetést, egyben első találat a CFR mezében. A vendégek még a legoptimistább szurkolók által sem remélt repülőrajtot vettek, két perccel később azonban saját kapusuk hatalmas hibája miatt kezdhettek mindent az elejétől: egy lesgyanús helyzetben Nuno Claro egy beadást rosszul öklözött ki, a Hereán megpattant labda pedig a hálóba csorgott. Ezt követően visszaesett a kolozsváriak játéka, a hazaiak lépcsőzetesen átvették az irányítást, de rendre kiütöttek a tapasztalatlanságnak a jelei Viorel Hizo csapatában. A fiatal Ioniță, majd Herea is néhányszor kedvező helyzetbe kerültek, azonban nem találták a helyes megoldást, vagy pontatlannak bizonyultak. Csapattársuk, Iencsi került legközelebb a gólszerzéshez, fejese a kapufán csattant. A túloldalon csupán Culio próbálkozott, de távoli kísérlete kudarcot vallott. A vendégek az ellenfél számára a legkellemetlenebb percekben használták ki a védelmi kisiklást, pontosabban Marinescu újbóli figyelmetlenségét: a 45. percben a kapus elszámolta Culio ívelését, Nei megköszönte és a hálóba fejelt.

A találat nagyon rosszul és rosszkor esett a Rapidnak, mégis a 2. féidőben is a hazaiak dolgoztak ki több gólhelyzetet. A szünet előtt a sérült Claro helyét Stăncioiu váltotta, aki lakatot tett kapujára, több menthetetlen helyzetben is menteni tudott. Először azonban szerencséje volt Helder 35 méteres jól megcsavart lövésénél: a labda kétszer is elérte a kapufát, de a kaput elkerülte. A továbbiakban Spadacio távolról, míg Herea közelről fejjel nem tudták legyőzni Stăncioiut. A 67. percben aztán Mureșan megmutatta, hogy kell fejelni: Culio szögletbeadását 11 méterről küldte a hálóba. Kilenc perccel később az izgalomnak a jelei ismét meglátszottak Marinescu kapuson, aki szabadrúgásnál nem tudta magához ragadni a labdát, Perelta pedig büntetett. A hajrában a CFR, okosan védekezve, nem hagyta többé kapuja közelébe ellenfelét, és szervezett, fegyelmezett játékkal nyerni tudott. A fővárosiak ebben az idényben első pontjaikat veszítették el hazai pályán.

Győzelmükkel a kolozsváriak a tabella élére ugrottak, két pont előnnyel vezetnek a második Rapid előtt. A sikerhez a szerencse is hozzájárult, de elsősorban a taktikai és a tapasztalati fölény, és a csapatra nem jellemző pragmatizmus: a CFR kegyetlenül kihasználta a védelmi, de főleg a kapushibákat. Ezzel sikerült kiegyensúlyoznia a Rapiddal vívott eddigi találkozók mérlegét: a fővárosiak 13 győzelme mellett a vasutasok megszerezték 11. sikerüket, továbbá öt mérkőzés döntetlennel végződött.

Sallai Loránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/10/17.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: