Az U FC már a harmadiknál tart

Mihai Stoichiţă személyében a 11. vezetőedzőt nevezte ki a Steaua labdarúgócsapat élére a tulajdonosként eltöltött hat év alatt Gheorghe Becali. Az elhamarkodott edzőváltási szokás kezdi megfertőzni a vidéket is. 2005 telétől, mióta Marian Iancu az FC Temesvár elnöke, Ioan Ovidiu Sabău nyári kinevezéséig nyolc mester irányította a bánsági alakulatot. Szintén 2005-től Adrian Porumboiu kilenc edzőcserét hajtott végre a 2002-ben alapított Vaslui-i FC-nél, míg a múlt héten kinevezett edzőre, Marius Lăcătuşra esett a befektető választása.

Az utóbbi időben a jelenség Kolozsvárt is meghódította. A Kolozsvári CFR 1907 2004-es élvonalba jutásakor a klubvezetőség hosszú távú, megalapozott tervezésben gondolkodott. Néhány évig ezt az elvet követte a CFR, az elmúlt idényben azonban négy edző foglalta el a vasutasok kispadját: Ioan Andone szezon eleji leváltását Maurizio Trombetta, majd az ifj. Dusan Uhrin–Ales Jindra edzőpáros követte, míg kinevezték Antonio Conceicaót, akinek úgy tűnik, végre hosszabb ideig bizalmat szavaz a klubvezetőség.

Hasonló a helyzet a városi rivális másodosztályú U FC-nél is. A 90 éves fennállását az idén ünneplő alakulat 2007-ben feljutott az élvonalba, ahol az idény során három tréner, Adrian Falub, George Mulţescu, majd Mészáros Alpár irányította a csapatot. Az eredmény: visszaesés a másodosztályba. Az elmúlt szezon elején Dorinel Munteanut nevezték ki az együttes élére, aki nyilvánosan is kijelentette, hogy az idény végéig az élvonalba visszajutást célzó csapatot vezeti, de néhány forduló után nem tudott ellenállni Gigi Becali csábításának, és a Steauához távozott. Helyét másodedzője, George Mihali vette át, de az elvárásokon aluli eredmények következtében tavasszal visszatért Munteanu. Az elmúlt évek hányatottsága után júliusban, miután Florian Walter megvásárolta a klub többségi részvénycsomagját, úgy tűnt az „egyetemisták” stabil és következetes útra térnek. Carmelo Pallila júliusi kinevezésekor az U FC hosszú távon megvalósuló befektetéseket és terveket ígért: idén versenyképes csapat összekovácsolása, a következő idényben majd a kötelező feljutás a célkitűzés, ezt követően pedig egy európai kupahelyezésre feljogosító helyezés megszerzése a cél – hangoztatta a klub vezetősége. A Román Kupából való kiesés azonban máris Pallila állásába került. A helyébe kinevezett Cornel Ţălnar pedig – bár a szombati döntetlen ellenére az U FC három pont lemaradással az éllovastól továbbra is harmadik a tabellán – csupán négy fordulót töltött el a csapat mestereként. A hétvégén tehát, Walter kevesebb, mint három hónapos „uralma alatt”, Cristian Dulca személyében a harmadik edző következett a csapat élén. A pénz- és sikerhajsza miatt teljesen kiküszöbölte a megbízhatóságot, a hűséget és a türelmes munkába vetett hitet a hazai labdarúgásban?

Răzvan Lucescu három évet töltött a Brassói FC-nél: miután 2008-ban az élvonalba juttatta a csapatot, az elmúlt szezonban az utolsó fordulókig küzdött a európai kupahelyezésért. Szintén a megbízhatóság, valamint a türelmes és szorgalmas munka eredményeként Dan Petrescu negyedik idényét tölti az Urziceni-i Unireánál: a szűk költségvetésből gazdálkodó csapat 2008-ban már Román Kupa döntőt játszott, az elmúlt idényben pedig a bajnoki cím elhódításával az idén Bajnokok Ligájában szerepel. Íme, két példa a hazai élvonalban ritkaságnak számító ésszerű, megalapozott, türelmes menedzsmentre. Mégis mivel magyarázható egyes tulajdonosok téves mentalitása, fejetlen edzőcseréje?

Sallai Loránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/10/08.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: