Képes-e fejben helyreállni a magyar válogatott?

Ez a nagy kérdés, amely foglalkoztatja a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóit az ezúttal már kétségen kívül sorsdöntő portugálok elleni vb-selejtező előtt. Ne essen félreértés, nem azért hangzik el a kérdés, mert a holnap esti ellenfél játékereje nem jelentene veszélyt. Vitathatatlan, hogyha jelenleg nem is képviseli a néhány évvel korábbi játékerőt, Portugália válogatottja Európa erős együttesei közé tartozik. Cristiano Ronaldónak egy megvillanása eldöntheti a mérkőzés sorsát, úgy ahogyan Decónak egy zseniális passza akármikor esélytelen helyzetben találhatja a magyar védelmet.

Csakhogy a luzitánok ellen a magyarok legveszélyesebb ellenfele saját maga lehet. A svédek elleni mérkőzéshez hasonló téttel bíró és hasonló körülmények közt elszenvedett kudarcok sok esetben mély nyomot hagyhatnak más, jóval tapasztaltabb játékosokban is. Főleg hogyha az utolsó másodpercekben bekapott találat egy labdarúgó pályafutásában egyszer adódó álom meghiúsulását okozhatja. Ilyenkor a sérelmek gyógyulásán nem segítenek Lars Lagerbäck svéd szövetségi kapitány szavaihoz hasonló, realizmusra intő kijelentések sem, miszerint „Ez benne van a játékban”. Sajnos, benne is volt. Ahhoz, nem fér kétség, hogyha nem is az odaadás, de a helyzetek kialakítása tekintetében a svédek megérdemelten győztek. Szembe kell néznünk azzal, hogy Ibrahimovic pályafutása során másodszor is faképnél hagyta a válogatottat: majdnem napra pontosan három évvel ezelőtt szintén a vb-selejtező hosszabbításában győzte le Király Gábort. Ezúttal viszont sorsdöntőnek bizonyulhat a melléről szerencsével a hálóba pattanó labda, a magyarok ugyanis az utóbbi több mint húsz évben csupán a Jugoszlávia elleni 1998-os vb-pótselejtezőn (12–1-es kudarc összesítésben) álltak ennyire közel egy döntő tornára való kijutáshoz.

Képes lesz-e azonban a gárda holnap estig fejben feldolgozni a történteket és legalább 90 perc erejéig teljes odaadással és koncentrálással játszani? Sikerül-e Erwin Koemannak visszaadnia tanítványainak egy ilyen erős ellenfél legyőzéséhez szükséges lelki erőt és nyugalmat? Bár a portugálok ellen olyan kulcsemberek harcképtelenek, mint Gera Zoltán a csapatnak bíznia kell a győzelemben, mint ahogyan sokan bíznak a várhatóan ezúttal is telt házas Puskás Ferenc Stadionban kilátogató szurkolók közül. A szombati vereséget követően a továbbjutás jelentősen eltávolodott, de nem veszett el. A vb-re való kijutáshoz viszont nem szabad többet félrelépnie a csapatnak, a megfelelő hozzáállásra van szükség. Amint Halmosi Péter balhátvéd is kijelentette: nem sikerült teljesen elfelejteniük a kudarcot, de a vereség akár plusz motivációt is jelenthet a csapat számára, erősítheti a javítási vágyat, azt hogy bebizonyítsák szurkolóiknak, érdemes volt bennük bízni.

Sallai Lóránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/09/08.

5 hozzászólás to “Képes-e fejben helyreállni a magyar válogatott?”

  1. Csodanak szamitana, a bravur a dontetlen lenne.

  2. Ez mind igaz. Amint elismertem, a reális továbbjutási esélyek valóban elszálltak. Egy mai győzelem bravúrnak számítana, a 2. hely megszerzése még annál inkább. Nagy reményeket én sem fektetek a továbbjutásba, de azért nem bízhatunk egy meglepetésbe, még, ha az henezen is elképzelhető.

  3. Ok, nezd meg, hogy a magyarok utolso negy meccse, sved, portugal 2x, es dan. Csak azert masodikak, mert eddig albaniaval es maltaval jatszodtak 2x, valamint itthon kihuztak egy dan dontetlent.

  4. A sorsoláskor a papírformaszerint Magyarország már eleve a 4. eséllyel indult. Azonban nem sokan gondolták volna, hogy négy fordulóval a selejtezősorozat vége előtt lesznek még reális esélyek a 2. hely megszerzésére. Szerintem, ha már eddig jutott a válogatott, a szombati vereséget ellenére is kár lenne feladni. Még ha minimálisak is az esélyek.

  5. Szerintem nagyon ne remenykedjen senki, nem eleg az ha maltanak es albanianak rugnak golokat, azzal meg nem lehet tovabb jutni. Ilyen csoportban szep lesz a 4. hely is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: