Búcsúznak, de nem búslakodnak a románok

A román válogatott már három fordulóval a világbajnoki-selejtezők bevégzése előtt készülhet a 2012-es Európa-bajnokságra. Hiába harcolt ki bravúros 1–1-es döntetlent Páriszban, Románia utolsó esélyeit is elveszítette, hogy kijusson a világbajnokságra. Az utóbbi hónapokban azonban sikerült feledtetnie a vb-selejtezőn mutatott gyenge szereplését, és nemcsak a saját önbizalmát, hanem a szurkolói bizalmát is visszanyerte.

Sorozatban harmadszor végződött pontosztozkodással tétmérkőzés a román és a francia válogatott között. A tavalyi Eb-n az együttesek 0–0-át játszottak a csoportkörben, majd mindketten elbúcsúztak a további küzdelmektől. A vb-selejtezők őszi konstancai találkozóján a románok elpazarolták kétgólos előnyüket, és 2–2-es döntetlennel kellett megelégedniük. A tegnap viszont a franciáknak nem sikerült megőrizniük előnyüket. A hangzatos eredmények viszont nemcsak Románia jó játékáról, hanem a kékek egyre gyengébb szerepléséről is árulkodnak.

A vendégek az utolsó hajszálba kapaszkodva léptek a Stade de France gyepére, ugyanis csakis a győzelem tartotta volna életben a minimális továbbjutási esélyeiket. A hazaiak az első hely elérése érdekében hajtottak a sikerért. Az első fél óra olykor fullasztó francia fölényt hozott. A sárgák viszont átélték a rohamokat, főleg Coman remekelt, aki sikerrel helyettesítette Lobonţ-ot, és az első játékrészben lakatot tett kapujára. Fél óra után Lucescu taktikát váltott: csapatának sikerült saját kapujától távol védekeznie, így megnehezítette az ellenfél dolgát. Az első és egyetlenegy nagy román helyzetet a szünet előtt dolgozta ki Marica: „elszédítette” a francia védelmet, középre passzolt, de Surdu öt méterről mellé lőtt. A folytatás szintén francia irányítás alatt zajlott, végül szögletet követően Gallas fejesét Henry a kapu szájából a hálóba továbbította. Ez nem sokat változtatott a vendégek támadójátékán, de mégis sikerült egyenlíteniük: Apostol beadását Escude tolta szerencsétlenül Lloris kapujába. A hátra maradt bő fél órában a hazaiak nyomás alatt tartották a románokat, de többnyire azt juttatták szurkolóik eszébe, hogy már rég elmúlt a francia foci fénykora. Hiába szorították olykor perceken keresztül is saját tizenhatosukba ellenfelüket, Comannak ritkán kellett hárítania. A Chivu vezényelte védelem pedig ritkán gyengélkedett, amikor pedig hibázott, a kékek képtelenek voltak büntetni, így maradt az 1–1-es döntetlen.

A román válogatott elveszítette minden esélyét, hogy kijusson a vb-re, de nincs miért búsulnia: a továbbjutás nem Párizsban veszett el, Lucescunak pedig sikerült jó útra térítenie a csapatot. Állásba helyezése után sokkal kellemesebb a hangulat az öltőzőben, ez pedig a játékon és a hozzáálláson is látszik. Az edzőnek néhány hónap alatt sikerült megváltoztatnia a csapat mentalitását. Ezt bizonyította a második félidőben is, amikor a heves francia támadások közepette, nincs mit veszíteni alapon tíz percen keresztül három csatárt szerepeltetett, és ha nem is veszélyeztettek, de megpróbáltak támadni. A csapat gyenge pontjai közé sorolhatjuk Max Nicut, Maftei-t vagy akár a CFR-nél mutatott jó formáját otthon hagyó Marát, de a tegnap is bebizonyosodott: a csapat megtanult dolgozni, harcolni a pályán és visszanyerte a Piţurca-korszakban elvesztett csapatszellemet és játékkedvet.

fgjyg

Sallai Loránd

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/09/06.

Egy hozzászólás to “Búcsúznak, de nem búslakodnak a románok”

  1. Szia, ha szeretsz, cikkeket írni és másokat tájékoztatni, akkor talán érdekelni fog téged a http://www.youreport.ro oldal is, ahol igazi riporterré válhatsz. Ez a közösségi média oldal lehetőséget ad, hogy életszerűen cikkezhess bármiről.

    Ha gondolod próbáld ki!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: