Csoda megvalósítása vagy egy új csapat építése?

Ez a kérdés foglalkoztatta az utóbbi napokban a román futballéletet a válogatott ma esti franciák elleni világbajnoki selejtezőmérkőzése előtt. Sokak már rég elásták Răzvan Lucescu gárdájának az esélyeit, egyesek pedig továbbra is hisznek nemcsak a győzelemben, hanem a csodaszámba menő továbbjutásban is. A pesszimisták közül néhányan Mutu hiányával magyarázzák a minimális esélyeket. Valóban annyira nélkülözhetetlen és pótolhatatlan a sérült támadó?

Ifj Lucescu irányítása alatt – bár csak két mérkőzés telt – veretlen az együttes. A válogatott vezetésével április végén megbízott vezetőedző – a korábbi meccsekhez viszonyítva jóval meggyőzőbb játékkal –, a litvánok ellen Mutu hiányában is győzelemre vezette tanítványait. A tavalyi Eb csoportkörében a románok szintén összefutottak a franciákkal. Az elvárások alatt teljesítő Mutuval a pályán gyengén szerepeltek, ennek ellenére szervezett és fegyelmezett játékuknak, de ellenfelük gyenge játékának köszönhetően is kiharcolták a gólnélküli döntetlent. A selejtezők franciák elleni első mérkőzésén szintén döntetlen, ezúttal 2-2 született.

A pesszimisták másik része a selejtezőcsoportban elfoglalt 5. helyezés miatt nem bízik a mindössze hét pontot összegyűjtő és a 2. helyezett franciáktól hat ponttal lemaradó románok győzelmi és továbbjutási esélyeiben. Szerintük akár már a mai meccstől kezdve el lehetne kezdeni a kísérletezést, egy új gárda megalapozását, amely majd nagyobb esélyekkel vágna neki a 2012-es Eb-selejetezősorozatnak. A válogatott szintjén viszont már a klisészerűvé vált „arany korosztály” végét jelző 2002-es vb-selejtezősorozatban tapasztalt kudarc bekövetkeztétől az idősebb generáció lelépéséről és a fiatalok mihamarabbi beépítéséről beszélnek.

A 2004-es Eb-kvalifikácók során szintén kudarcot valló Anghel Iordănescunak nem sikerült megvalósítania az elvárt fiatalítást. Victor Piţurcă végül – a 2006-os vb-kvalifikációk kudarca után – a rutint egy kis friss vérrel keverve kiharcolta a tavalyi kontinensviadalon való részvételt. Nagyjából ugyanazzal a kerettel vágott neki a jelenlegi vb-selejtezőknek is, de ezúttal kevesebb sikerrel. Ekkor újból felmerült a fiatalítás kérdése, amelyet végül Lucescu vállára hárult.

Valóban a generációváltás lehet a titka az újabb sikeres korszaknak, vagy a fiatalok lépcsőzetes beépítése a keretbe? A franciák elleni lehetséges kezdő tizenegyre tekintve, Lucescu rutinos, de jó formában levő játékosokra alapoz. Beválik-e a litvánok ellen is sikerrel alkalmazott eljárás vagy a mérkőzést követően ismét a korszakváltást emlegetik?

Sallai Lóránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/09/05.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: