Enyhe lépéselőnyben a CFR, a Dinamo már egy mérkőzés után búcsúzhat

Többnyire pozitív eredményekkel várják az Európa Liga rájátszásának a visszavágóit az élvonalbeli csapatok: a Kolozsvári CFR kínkeservesen kiharcolta az 1–1-es döntetlent, a hazai környezetben szereplő csapatok közül pedig a Vaslui kisebb meglepetést okozva 2–1-gyel, míg a Steaua 3–0-lal győzött. A Dinamo az egyetlen román csapat, amely saját pályáján leégett: a fővárosiakat saját szurkolói „ütötték ki” már a visszavágó előtt.

Nagy lendülettel kezdte idei európai kalandját a CFR, már az első percektől lerohanta az FK Szarajevót. Az első félidő derekán megszerzett előny után Conceição legénysége rövid ideig még kezében tartotta a játék irányítását, de idővel veszített játékerejéből. A Cadu vezényelte védelem egyre nehezebben bírta az fokozódó hazai rohamokat, végül – Claro védésének és a szerencsének is köszönhetően – maradt az egygólos vasutas előny. Culioék a fordítást követően sem tudtak újítani, és annak ellenére, hogy a 2. félidő is az egyensúly jegyében zajlott, sok esetben káosz és fejetlenség uralta a vendégek játékát. Szarajevó egyre jobban veszélyeztetett, a kolozsvári védelem pedig nem bírt a hazaiakkal, és a 76. percben kapitulált. Erre a CFR nem tudott válaszolni, sőt a végén még örülhetett, hogy megúszta 1–1-es döntetlennel. Előnnyel vágnak neki a visszavágónak, de korántsem dőlt el a továbbjutás sorsa. A kolozsváriak ismét bebizonyították mennyire ingatag a játékuk: nem képesek fenntartani az első félidő ritmusát, mint Boszniában, néha pedig nehezen melegednek be, mint a Galac ellen bajnokin.

A román élvonalbeli csapatok közül a Vaslui okozta a legkellemesebb meglepetést. A moldvai gárda nem ijedt meg jóval esélyesebb ellenfelétől, az AEK Athéntől, és nemzetközi rutintalansága ellenére értékes eredményt ért el a görögökkel szemben. Az első félidőben a hazaiaknak teljesen sikerült feledtetniük vendégük tapasztalatfölényét, a Vaslui olykor fullasztó iramot diktált. Végül az első játékrészben egyetlenegy találattal koronázta meg fölényét. A vendégek jól megtanulhatták az első a leckét, ugyanis a folytatásban szervezettebben szerepeltek, olykor pedig veszélyesen támadtak. Sikerült is kiegyenlíteniük: egy moldvai szabálytalanság után értékesítették a büntetőt. A CFR-rel ellentétben viszont a kapott gól után is maradt puskapora a Vasluinak: ugyancsak tizenegyesből megszerezte a győzelmet jelentő találatot, így nagy eséllyel utazik Athénba.

Meglepetést sikerült elérnie a St Patricknek is a Steaua ellen, legalábbis az első félidőben, szünetben ugyanis 0–0-át mutatott a Ghencea-stadion eredményjelzője. Miután azonban az első félidőben jobban kielemezték ellenfelük játékát, nem volt megállás: Bogdan Stancu duplájának és a kirobbanó formában játszó Nicoliţának köszönhetően három góllal küldték haza a briteket.

A Dinamo legnagyobb ellenfele a saját szurkolótábora

A Dinamo legnagyobb ellenfele a saját szurkolótábora

A Dinamo európai kalandja alig kezdődött el, és több mint valószínű, hogy már véget is ért. A „vörös kutyák” leszerepeltek. Nemcsak játékosaik, hanem szurkolóik révén is. Bár a pályán jó ideig mellérendelt szerepet vállaltak, drágán megfizettek az egyéni hibáikért. A Slovan Liberec repülőrajtot vett, és miután már az 5. percben vezetést szerzett, okosan megőrizte az eredményt. A második cseh találat után már teljesen szertefoszlott minden hazai remény. A csalódást a szurkolók bírták a leggyengébben idegekkel, a 87. percben néhány hazai huligán berohant az atlétikai pályára, egy pedig a pályára is. A szabályok értelmében a játékvezető 2–0-ás vendégvezetéskor azonnal lefújta a találkozót. A Dinamo ellen valószínűleg 3–0-ás vereség mellett fog dönteni az UEFA, de erre még várni kell. A szurkolói rendbontások miatt minden bizonnyal nem rendeznek visszavágót. A Dinamót – a tavalyi, NEC Nejmegen elleni mérkőzés szurkolói incidensei miatt is – a drukkerek újabb kihágásait követően drasztikus, akár az európai kupasorozatokból való egy-két éves eltiltással is büntetheti az UEFA.

Sallai Loránd

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/08/21.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: