Összeállítás az elmúlt húsz évben bekövetkezett, labdarúgókkal kapcsolatos halálesetekről

Beck Tamás halála után készült egy összeállítás, amely olyan magyar labdarúgók haláláról számolt be, amelyek többnyire a pályán vesztették életüket.

A Szabadság hétfői lapszámában olvashattunk a legújabb gyászos labdarúgó-halálesetről. Az Espanyol 26 éves csapatkapitánya, Dani Jarque szívleállás következtében halt meg. Ennek hatására az MTI olyan összeállítást készített, amely az utóbbi húsz év (többnyire) pályán történő haláleseteket tartalmazza. Magyar és román focisták egyaránt szerepelnek a listán.

Érdemes megfigyelni, hogy a 2000-res évtől egyedül 2008. az az esztendő, amikor “csak” egy játékos hunyt el. Valószínűleg megállíthatatlan ez a folyamat. De nincs megoldás arra, hogy kevesebb ilyen hír “sértse” a füleinket?

1989. augusztus 13. – A Nigéria-Angola vb-selejtezőn a hazaiak játékosa, Sam Okwaraji a 82. percben szívelégtelenségben meghalt a gyepen. Az esetet felfogni képtelen hazai drukkerek tanácstalanságukban verekedni kezdtek, további 11 ember halt meg.

1989. szeptember 26. – A Konyár-Körösszakál berettyóújfalui körzeti labdarúgó-mérkőzés 17. percében Seregély Attila a
Körösszakál játékosa összeütközött a konyáriak kapusával. Az életveszélyes állapotban lévő sportoló kórházba szállítás közben
meghalt.

1993. február 3. – Michael Klein a Bayer Uerdingen 33 esztendős labdarúgója, 81-szeres román válogatott, a Dinamo Bucuresti egykori sztárja a csapat edzése után összeesett és meghalt.

1993. szeptember 7. – 35 éves korában elhunyt a magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Zsiborás Gábor. A sportember a válogatott keret egy héttel korábbi edzésén lett rosszul, és eszméletét már nem nyerte vissza.

1995. február 26. – A portugál bajnokság északi régiójában szereplő Pico de Regalados futballcsapat kapusa mérkőzés előtt, bemelegítés közben eszméletét vesztette, és kórházba szállítás közben meghalt.

1996. szeptember – Franciaországban egy játéknapon két amatőr futballista is szívinfarktust kapott a pályán: Franck Sarrabayrouse 25, William Disciullo 29 éves volt.

1997. augusztus – A német harmadosztályban szereplő SSV Reutlingen nigériai labdarúgója, Emmanuel Nwanegbo bajnoki
mérkőzésen összeesett, majd röviddel később szívroham következtében meghalt.

1998. február 20. – Mérkőzés közben meghalt a 47-szeres walesi válogatott Robbie James, aki az alsóbb osztályú Llanelli csapatának játékosedzőjeként szerepelt egy bajnoki találkozón.

1999. július 25. – A Rapid Bucuresti elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésen összeesett és a kórházba szállítás közben elhunyt Stefan Vrabioru román labdarúgó. A későbbi vizsgálatok kis mennyiségű doppingszert mutattak ki a szervezetében.

2000. február – A 17 éves nigériai John Ikoroma az Egyesült Arab Emírségekben rendezett barátságos találkozón kapott szívrohamot, és meghalt.

2000. augusztus – Két héten belül három amatőr labdarúgó is meghalt a hesseni Waldeck területi bajnokságában: egy 16 éves játékos edzés közben, egy 30 és és 42 éves futballista pedig mérkőzésen vesztette életét.

2000. október 5. – Catalin Haldan, a román labdarúgó-válogatott 24 éves játékosa egy barátságos mérkőzésen összeesett, és kórházba szállítás után meghalt.

2001. április – Egy harmadosztályú angol labdarúgó-mérkőzésen 3 perccel az első félidő vége előtt összeesett és meghalt a meccs játékvezetője, Mike North.

2001. május 21. – Mérkőzés közben összeesett, majd a kórházba szállítás után elhunyt Martin Coe, az új-zélandi Te Awamutu amatőr csapat labdarúgója.

2001. július 16. – A nigériai Charles Ocheaga Esheku, az indiai Bengal Mumbai idegenlégiós játékosa mérkőzés közben összeesett a pályán, és mire kórházba vitték, már meghalt.

2001. augusztus 28. – Tíznapos kóma után egy moszkvai kórházban elhunyt Szerhij Perkun, a CSZKA Moszkva és az ukrán válogatott 23 éves kapusa, aki a dagesztáni Mahacskalában, a helyi csapat elleni meccsen összefejelt az ellenfél egyik csatárával.

2001. október 2. – Edzés közben összeesett, majd a kórházba szállítás után elhunyt Vladimir Dimitrijevic, a jugoszláv Crvena zvezda 20 éves labdarúgója. Halálát az orvosi vélemények szerint szívelégtelenség okozta.

2002. február 8. – Szívroham következtében edzés közben meghalt Jannisz Pathiakakisz, a görög labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Akraitosz szakvezetője.

2002. február 20. – Edzés közben életét vesztette a 14 éves Ioan Alb a romániai Petrozsényben, halálát agyvérzés okozta. Ugyanezen a napon belehalt sérüléseibe Cristian Neamtu, a román élvonalbeli Craiova labdarúgója, aki egy hete feküdt kómában, mert edzés közben összeütközött játékostársával.

2002. március 29. – Iskolai labdarúgó-mérkőzés közben életét vesztette Dan Bevilacqua 13 éves amerikai gyerekszínész. A fiú kapusposzton játszott, amikor összeesett és a kórházban meghalt.

2002. július 20. – Mérkőzés közben életét vesztette Dárdai Balázs, a Barcs labdarúgója. A német Hertha BSC-ben játszó Dárdai Pál öccse 23 éves volt.

2002. július 22. – Edzés közben életét vesztette Pedro Alberto, a spanyol harmadosztályú Novelda korábban az élvonalban is szerepelt 33 éves játékosa. Halálát valószínűleg agyvérzés okozta.

2002. szeptember 30. – Összeesett a pályán és életét vesztette Michalis Michael, a ciprusi bajnokság másodosztályában szereplő Oniszilosz Szotirasz 33 éves csatára.

2002. október 28. – Néhány órával azután, hogy bajnoki labdarúgó-mérkőzésen lépett pályára, szívinfarktusban meghalt Marcio dos Santos, a perui élvonalbeli Deportivo Wanka brazil játékosa.

2002. december – A macedón Stefan Toleski egy bajnoki találkozó közben összeesett, és szívroham következtében meghalt.

2003. június 26. – A Konföderációs Kupán a Kamerun-Kolumbia elődöntőben a 73. percben összeesett, és meghalt Marc-Vivien Foe, a Manchester City 28 éves kameruni középpályása.

2003. július 3. – Edzés közben rosszul lett, és a kórházban elhunyt Max, a brazil Botafogo 21 éves hátvédje. Halálát szívroham okozta.

2004. január 7. – Holtan találták az Arsenal Kijev labdarúgócsapatának edzőközpontjában Salva Apkazavát, az ukrán
élvonalbeli együttes grúz válogatott csatárát. A 23 éves futballista halálát tüdőtágulás (légdaganat) okozta.
2004. január 25. – A Vitoria Guimaraes elleni bajnoki utolsó pillanataiban a Benficát erősítő Fehér Miklós összesett, s noha kórházba szállították, életét már nem tudták megmenteni az orvosok.

2004. január 27. – Szívroham következtében meghalt a svéd negyedosztályban szereplő Ka:vlinge Gif labdarúgócsapatának egyik játékosa. A 30 éves futballista edzés közben, még a bemelegítés során esett össze, az újraélesztésre tett kísérletek
eredménytelennek bizonyultak.

2004. február 29. – Az ukrán élvonalbeli Arsenal Kijev csapatánál a junior együttes 17 éves játékosa, Andrej Pavicski
összeesett, s a kórházba szállítás után életét vesztette.

2004. március 1. – Egy ütközést követően a pályán összeesett, majd a kórházba szállítást követően elhunyt Danny Ortiz, a guatemalai labdarúgó-bajnokságban szereplő Municipal 28 éves válogatott kapusa.

2004. március 10. – Edzés közben az életét vesztette egy kínai labdarúgó Szingapúrban. A 18 esztendős Csiang Taót (Jiang Tao), aki a SinChi együttesében szerepelt, a klub tájékoztatása szerint villámcsapás ölte meg.

2004. május 16. – A lisszaboni Curry Cabral kórházban elhunyt Bruno Baiao, a Benfica juniorcsapatának futballistája, aki öt napig óta kómában volt. A 18 éves játékos egy tréning után esett össze, és kritikus állapotban szállították kórházba. A középpályás edzést követően egy kávézóba sietett, és éppen a mobiltelefonján beszélt, amikor váratlanul elvesztette az eszméletét. Megállt a szíve és kómába esett.

2004. május 18. – Szlovákiában, a Komjetice-Surány amatőr labdarúgó-mérkőzés 11. percében a 19 éves Frantisek Klobucnik összeesett a pályán, és azonnal meghalt.

2004. június 3. – Csapata edzésén összeesett és a pályán meghalt Szabó István, az NB III-ban szereplő Uraiújfalu játékosa. A 26 éves középpályás az esti tréningen váratlanul a földre zuhant. A csapat edzője és társai rögtön a segítségére siettek, szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel próbálták meg újraéleszteni. Az eset után negyedórával érkezett meg a mentő és a háziorvos: két és félórán keresztül küzdöttek futballista életéért, többször defibrillálták, de már nem tudták megmenteni.

2004. október 28. – Mérkőzés közben összeesett, majd a kórházba szállítást követően elhunyt Serginho, a brazil Sao Caetano hátvédje. Paulo Sergio de Oliveira Silva tragédiáját szívelégtelenség okozta.

2004. december 6. – Egy brazil futballista életét vesztette, miután indiai klubja, a Dempo SC egyik mérkőzésén összeesett a pályán. A 25 éves Cristiano de Lima két gólt szerzett a Mohun Bagan elleni föderációs kupa fináléban, majd a találkozó hajrájában egy ütközés következtében összeesett. A csapatát találataival győzelemhez segítő csatár a kórházban hunyt el.

2005. február 8. – Edzés közben összeesett és elhunyt Nedzad Botonjic, a szlovén Ljubljana labdarúgócsapatának kapusa. A 27 éves hálóőr a hétfő esti tréningen szívrohamot kapott, és a gyors orvosi beavatkozás ellenére is meghalt.

2005. május 28. – A pályán összeesett, majd a kórházba szállítás közben meghalt egy labdarúgó a román bajnokság harmadosztályában. A 32 éves Alin Paicu szívrohamot kapott.

2005. június 26. – Hugo Cunha, a portugál labdarúgó-bajnokságban szereplő Uniao Leiria 28 éves középpályása a Lisszabontól 70 kilométerre található Montemor-o-Novón focizott barátaival, amikor összeesett, s a kórházba szállítást követően meghalt.

2006. január 6. – Életének 32. évében váratlanul elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása. A tragédiát a boncolás alapján szívroham és tüdőembólia okozta.

2006. február 5. – Huszonnégy éves korában elhunyt Bánka Kristóf, a harmadosztályú Fót játékosa. Otthonában érte a halál. Az elsődleges vizsgálatok alapján szívroham okozta a tragédiát.

2006. szeptember 18. – Szívinfarktusban elhunyt Nilton Pereira Mendes, a kazah labdarúgó-bajnokságban szereplő Sahtar Karaganda brazil játékosa. A 30 éves támadó az edzés után esett össze, s a helyszínre érkező mentőorvos már nem tudta megmenteni az életét.

2007. augusztus 28. – Huszonkét éves korában elhunyt Antonio Puerta, az UEFA Kupa-győztes FC Sevilla labdarúgója, aki a Getafe elleni, hazai bajnoki mérkőzésen elvesztette az eszméletét. A futballista a találkozó 35. percében esett össze a pályán. Csapattársai siettek a segítségére, megakadályozva, hogy lenyelje a nyelvét. Puerta hamarosan visszanyerte eszméletét és segítséggel ugyan, de a saját lábán hagyta el a játékteret. Később az öltözőben ismét elájult, újra kellett éleszteni. A Virgen del Rocio kórházba került, ahol három nap múlva elhunyt.

2007. szeptember 2. – Ecuadorban egy 21 éves labdarúgó, Jairo Nazareno veszítette életét úgy, hogy mérkőzése 20. percében szívinfarktust kapott.

2008. április 2. – Egy szaúdi bajnoki mérkőzés nagyszünetében szívroham következtében életét vesztette Marvin Stone, az Ittihad amerikai kosárlabdázója. A 26 éves játékos az öltözőben esett össze, miközben a tréner utasításokat adott a csapatnak. Azonnal kórházba szállították, de már nem tért magához.

2009. július 17. – A 19 éves Beck Tamás Pápán szerepelt próbajátékon, ám az edzőmérkőzés elején rosszul érezte magát, és tíz perc után lekéredzkedett a pályáról. A meccs után ikertestvérével, Ádámmal visszautazott Győrbe, a szintén fiatalon elhunyt Fehér Miklósról elnevezett kollégiumba, ahol állapota tovább romlott. Mentőt hívtak hozzá, kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét.

2009. augusztus 8. – Szívleállás következtében meghalt Dani Jarque, az Olaszországban edzőtáborozó Espanyol labdarúgócsapatának 26 éves kapitánya. A játékos délelőtt együtt edzett társaival, majd kora este, amikor éppen várandós barátnőjével beszélt telefonon, összeesett covercianói hotelszobájában.

A listán 49 név szerepel. Ki lesz az ötvenedik? Talán ez az, amire nem szabad gondolni – de ilyen hosszú lista után mégis megmarad az ember agytekervényeiben.

Kovács Hont-Imre

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/08/10.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: