Vb-visszapillantó (második rész): vízilabda, és ami mögötte van

Kemény Dénes férfi csapata jelentősen átalakított kerettel utazott Rómába. A válogatottban csupán Biros Péter és Kiss Gergely volt ott a háromszoros olimpiai bajnokok közül, így jelentős szerep hárult a fiatalokra is. Ez az év még az összeszokásról, csapatformálásról szól, a cél a londoni olimpián való sikeres szereplés.

A csoportban elég könnyű ellenfeleket kaptak: Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság és Németország. A németekkel vívott „csoportrangadó” csak döntetlent hozott. Mégis meglett a csoportelsőség, a negyeddöntőben pedig a szerb válogatott volt az ellenfél. Világbajnoki döntőnek is beillett volna. A magyarok legutóbb az athéni olimpia döntőjében győzték le a szerb válogatottat, azóta soha sem sikerült föléjük kerekedni (a pekingi játékokon nem játszottak egymás ellen). Tehát ezen a vb-n sem sikerült legyőzni a délszlávokat, ez pedig egyenlő volt azzal, hogy az éremről már lemondhatott kemény Dénes válogatottja. A negyeddöntő elején hátrányba került a magyar csapat, de sikerült ledolgozni, sőt vezettek is két góllal, azonban a szerbek visszajöttek, és hosszabbításra mentették a meccset. A végjáték izgalmasan alakult, a hosszabbítás végén egygólos hátrányban volt a magyar válogatott, és mikor még 14 másodperc volt hátra, emberelőnyt kaptak. A lövés egy blokkoló kézen akadt meg… Így a szerbek folytathatták menetelésüket a világbajnoki cím felé, a magyaroknak pedig jöhettek a meccsek az ötödik helyért. Nem volt könnyű dolga a válogatottnak a negyeddöntőben, ugyanis Kemény Dénest reklamálásért kiállították, így a lelátóról követhette végig csapata kiesését. A bíráskodás pedig érdekesen alakult az egész meccsen: hasonló szituációkat a magyaroknál „befújtak”, míg a szerbeknél nem. Ennek következtében pedig a meccs eldurvult, itt is, ott is elcsattant egy-két pofon.

A többi pedig már történelem: természetesen az ötödik hely meglett a románok és a németek legyőzésével. Kemény Dénes kapitánysága alatt egyedül a 2001-es fukuokai vb-ről tértek vissza a fiúk érem nélkül, ugyancsak az ötödik helyen. A kapitány azt mondta, hogy Londonra sokkal nehezebb lesz a csapatépítés, mint Pekingre volt.

Egyelőre mindenki csak keresi a helyét a csapatban, „a nagy öregek” helyét pótolniuk kell a fiatalabbaknak. De jó látni azt, hogy nincs világvége-hangulat a csapatnál. Miért is lenne? Egyetlenegy fontos meccset veszítettek el hosszabbításban, így lettek ötödikek. Vagy fogalmazzunk másképp: a későbbi győztes szerbektől kaptak ki a negyeddöntőben.

Világbajnokok tehát a szerbek, akik maratoni csatában múlták fölül a spanyol válogatottat a döntőben: ötméteresekkel nyertek. A dobogóra az amerikaiakat legyőző horvát válogatott állhatott még fel. Meglepetésre az olimpiai harmadik, 2008-as Európa-bajnok montengróiak csak a kilencedik helyen végeztek. Ennél is rosszabban jártak az olaszok, akik hazai közönség előtt szégyenszemre lettek csak tizenegyedikek.

A női tornát az Egyesült Államok nyerte, Kanada lett az ezüstérmes, míg a görögöket legyőző oroszok a harmadik helyen zártak. A magyar csapat Petrovics Mátyás vezetésével csak a hetedik helyet szerezte meg.

Ez volt tehát a 2009-es vizes világbajnokság. Szép magyar sikerekkel úszásban, vízilabdában pedig visszafogottabb szerepléssel. És a folytatás? Nagyobb esemény lesz jövő nyáron budapesti úszó Európa-bajnokság (remélhetőleg „csodadresszek” nélkül), a vízilabdázóknak pedig a Zágrábi kontinenstorna.

Váncza Csilla

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/08/04.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: