Vb-visszapillantó (első rész): úszóversenyek vagy szörf-vb?

Véget ért a 13. úszó-, műúszó-, műugró, és vízilabda világbajnokság. Emlékezetes vb-n vagyunk túl. Minden volt, ami egy jó vizes vb-jellemez: forróság, izgalmas versenyek, botrányok, negatív és pozitív meglepetések.

Ezen a világbajnokságon az úszóversenyek főszereplői nem az úszók voltak, hanem az úszódresszek. Aki nem hallotta volna, a nemzetközi úszószövetség 2008 elején engedélyezte az „űrtechnológiával” készült dresszeket. Ezek jobb vízfekvést biztosítanak az úszónak, azzal, hogy az oxigént megőrzik az úszó teste és a ruha között. Főleg a rövid számokban jelent hatalmas előnyt a ruha viselete: nem egyszer fordult elő olyan, hogy 50 méteres távon a világcsúcsokat 2-2,5 tizedmásodperccel javították meg.

Szóval, a már csak szörf-vb-ként csúfolt versenyre jelentősen rányomta bélyegét az úszódressz-botrány (úgy tűnik azonban, hogy 2010 januárjától betiltják az ilyen úszóruhákat), de a magyar csapat mindennek ellenére eredményesen szerepelt a seregszemlén. Ha úszás, akkor Hosszú Katinka, aki egy arany- és két bronzéremmel zárt. 200 vegyesen és 200 pillangón szépen csillogott a bronzérem a Kaliforniában tanuló lány nyakában, aki nem is akármilyen ellenfeleket győzött le (például az olimpia bajnok Kirsty Coventryt). Majd az utolsó versenynapon következett az a bizonyos pont az i-re: nagy fölénnyel nyerte a 400 vegyes döntőjét! Ő volt a vb egyik meglepetésembere magyar szempontból: ennyire jó szereplésre senki sem számított tőle. Az olimpia után az Egyesült Államokba ment tanulni, és úgy tűnik az ottani környezet, edzések meghozták neki a várva-várt sikert.

A magyar csapat másik aranyérmese Gyurta Dániel, aki 200 méter vegyesen mondhatja magát a világ legjobbjának. Azt mindenki tudta, hogy ott lehet a dobogón, vagy a dobogó közelében, de az aranyérem hatalmas meglepetés volt mindenki számára. Okosan felépített versenyzéssel jutott el az utolsó hossz feléig, ahol már együtt haladt az élmezőnnyel, és egy jobb célba érés után 1 századmásodperccel megelőzte az amerikai Eric Shanteau-t.

A magyar csapat legpechesebb embere talán Cseh László, aki a kiutazás napján rosszul lett, elkapott egy vírusos megbetegedést, és több napig láza meg gyomorpanaszai voltak. Ez rányomta bélyegét világbajnoki teljesítményére is. 200 és 400 vegyesen is bronzérmet szerzett. Ami önmagában nem nagy teljesítmény, ha Cseh Lászlóról van szó – mondhatnánk, de ha azt nézzük, hogy egy héttel az első bronzérme előtt még kórházban volt és infúziót kapott, azt mondom szép eredmény.

A magyar csapatból meg kell említeni még Verrasztó Evelynt, aki 200 vegyesen és gyorson döntős volt, és ő az első magyar nő, aki világbajnokságon bejutott a 100 gyors döntőjébe. Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen indult, ahol hetedik lett a döntőben. A női 4×200-as gyorsváltó a hatodik helyen végzett. Kiss Gergő rajtkőre állt 200 és 400 vegyesen: előbbiben nyolcadik, utóbbiban az ötödik helyen csapott célba.

Hogy a nemzetközi mezőnyről is essen néhány szó: Michel Phelps korántsem a nyolc olimpiai aranyérmes formáját hozta. Nyert ugyan aranyérmeket, számszerint ötöt is, de ebből csak kettőt egyéniben, 100 és 200 pillangón. A vb egyik legemlékezetesebb csatája zajlott közte és a szerb Milorad Csavicsot. A döntőt persze a szokásos nyilatkozat-háború előzte meg (Csavics volt az, akit a pekingi olimpián Phelps csak célfotóval győzött le a döntőben), azonban Phelps nem hagyott kétséget afelől, hogy ki a világ legjobbja pillangóúszásban.

Egy világversenyen mindig hatalmas szenzáció, ha valaki világcsúccsal nyer. Itt viszont az volt a meglepetés, ha valamelyik szám döntőjében nem született világcsúcs… Összesen több, mint 40 (!) világrekordot döntöttek meg egyetlen hét alatt. Szép teljesítmény, kár hogy főleg az úszódresszeknek köszönhetően.

Az úszók tehát eléggé felemás világbajnokságot zártak, dressz-mizériával. Hogy milyen volt a vízilabdások számára a vb, azt megtudhatjátok a következő részből.

Váncza Csilla

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/08/03.

2 hozzászólás to “Vb-visszapillantó (első rész): úszóversenyek vagy szörf-vb?”

  1. Tényleg jó kis fórum, érdekes cikk.
    Üdv, Loyal Munkaruha

  2. 🙂
    Jó kis fórum ez:)
    Érdekesek a hozzászólások(már ahol van)
    Üdv: a Munkaruhadiszkont

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: