Holnaptól ismét lázban az I. liga


A Curtea de Argeş-i International–Galaţi Oţelul mérkőzéssel holnap 18.30 órai kezdettel rajtol a román labdarúgó-élvonal 2009-2010-es idénye. Az első fordulóban máris rangadót rendeznek: a kupagyőztes Kolozsvári CFR 1907 a Szuperkupa-döntőben legyőzött ellenfelét, az Urziceni-i Unireát fogadja.

Még el sem kezdődtek a bajnoki küzdelmek, de a függöny mögött javában folynak a már megszokott lélektani harcok: fenyegetések, szidalmazások, játékvezetők kritizálása. Ilyen hangulatban várja a CFR is a bajnoki címvédő Urziceni-t az első játéknapon. A forduló derbijén a bajnoki cím elhódításához is nagy eséllyel pályázó együttesek csapnak össze. A nyár folyamán főleg a kolozsváriak keményítettek be, de elmaradtak a megszokott nagyszabású bevásárlások. Boris Peskovics hálóőr, Emil Dică középpályás, a harmadosztályból érkező csatár, Paul Batin és a nagy visszatérő Trică után a vasutasok bővitették leggyengébb pontjukat, a védelmet is: a napokban kölcsönbe érkezett Edimar Fraga balhátvéd, aki Pereirát hivatott helyettesíteni. Pereira mellett a jelentős távozók listáján szerepel a középvédő de Sousa is, helyébe leigazolták Nelson Cabrerát. Minden bizonnyal csupán a Ciprusból hazatérő Tricanak nem akadnak gondjai a beilleszkedéssel, ám amint a felkészülési időszakban bebizonyosodott, Dicăn kívül akadnak alkalmazkodási gondok. Nem lesz könnyű tehát Conceicao mesternek leszögeznie egy kezdő tizenegyet. Egyelőre csupán Tony, Dani, Trică és Kone tűnik biztos kezdőnek, a posztok nagy részéért nagy versengés folyik. Amint mondani szokták: a siker feltétele a konkurencia.

Az Unirea bajnoki sikerével meglepte az egész hazai focivilágot. A bravúrt azonban jóval nehezebb lesz megismételnie, ezúttal ugyanis minden csapat óvatosabban szerepel ellene. A bajnok jelentősen legyengült Dacian Varga és Tiberiu Bălan elvesztésével, ezt követően a ialomiţaiak többek között a néhány év légióskodás után hazatérő Sorin Paraschiv középpályással és Vasile Maftei középhátvéddel erősödtek. Sikerül-e a Bajnokok Ligájában bemutatkozó tapasztalatlan, de motivált alakulatnak a hazai porondon is helytállnia? A tavaly a bővebb és rutinosabb kerettel rendelkező CFR kirobbanó formában kezdett, ám idő előtt kiégett a BL-ben, majd gyengélkedett a bajnokságban is.

Az elmúlt idényben a Temesvári FC éppen a bajnoki és kupagyőzelem küszöbén ingott meg, ennek ellenére az idén is merészen álmodozik. Keretét és edzőjét tekintve mondhatni joggal. A gárda irányítását a nyáron átvevő Ioan Ovidiu Sabău viszont szintén nehéz feladat előtt áll, a bajnoki küzdelem mellett a csapat a BL selejtezőköreiben is szerepel. Nagy előnynek számit a kulcsemberek megtartása, míg a legjelentősebb szerzemények a román foci „Gattusoja”, a védekező-középpályás Bourceanu, valamint Curtean és Claudiu Ionescu középpályások.

A végső győzelemhez esélyekkel jelentkezik a Vaslui-i FC is, amely nagy bevásárlásokkal készült az új idényre. A moldvaiak Cristian Dulca vezetőedző mellett leszerződtették a csatár Gerlemet, a kapus Hăisant, a védő Panaint, a középpályás Jovanovicsot.
A CFR mellett az elmúlt idény nagy csalódását okozó Steauanál elsősorban Cristiano Bergodi számit a legjelentősebb szerzeménynek. Az olasz trénernek sikerült rendet és jó hangulatot teremtenie a piros-kékek öltözőjében. A fontosabb távozók közé Ogărarut és Lovint sorolhatjuk, helyettük többek között Rafael Grzalek középpályás, Tătăruşanu kapus, Rada és Miguel Tininho védők, Krum Bibiskov támadó, illetve a kölcsönből visszatért szintén csatár Surdu érkezett a Ghenceába.

A végső győzelemhez esélyes csapatok közé sorolható a Rapid és a Dinamó is, ám egyikük sem vág akkora reményekkel az új idénynek, mint az elmúlt években. A súlyos anyagi gondokkal küszködő Rapidnál nagy csalódást okozott a nemzetközi szereplésről való lemaradás. Az új edző, Dario Bonetti érkezése nem csillapitotta le a kedélyeket a bajnoki címet az utolsó fordulóban elvesztő, feszült hangulatú Dinamónál sem.

Az európai kupahelyezésekért folyó csatába még beleszólhat a Krajovai Universitatea, a Brassói FC, és esetleg a Galati Otelul. Az újonc Gyulafehérvári Unirea, Curtea de Arges, Karácsonkői Csalhó és Ploiesti-i Astra mellett a hátra maradt négy csapat több minden bizonnyal majd a bennmaradásért harcol.

A CFR, Urziceni, Temesvár, Dinamo, Vaslui, Steaua közül ki bírja majd leginkább három fronton (nemzetközi kupasorozat, bajnokság, kupa) a csatát? Sikerül-e a CFR-nek feledtetnie az elmúlt szezon csalódásait, vagy az idén is az elmúlt idényhez hasonló meglepetésre számíthatunk?

Addig is kövesd élőben a sportblogon a vasutasok első mérkőzését az Urziceni ellen szombaton 20.30 órakor.

Sallai Lóránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/07/30.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: