Újpest-Steaua, a visszavágó: sem a csapat, sem a szurkolók nem vágtak vissza

Lejátszották az Újpest-Steaua találkozót – a meccset, amelytől mindenki rettegett. A mérkőzést megelőző szállodai bombariadó ráijesztett a sportra, de ez a meccs közel nem volt annyira durva, mint a bukaresti. A Szusza Ferenc-stadionban már nagyjából a foci “okozta” a fő látványosságot, a huliganizmus és a rendfenntartás csak a döntő pillanatokban ütötte fel a fejét.

Az Újpest kétgólos hátránnyal várta a Steauát. A mérkőzés előtt öt magyar szurkolót őrizetbe vettek, amiért biztonsági szempontból veszélyes tárgyakat próbáltak bevinni. A Steaua-szurkolók szigorú rendőri felügyelettel vonultak be a stadionba.

A hangulat nagyszerű volt a meccs elején: lelkes szurkolás, Újpest-Steaua-szinten viszonylag dinamikus meccs, és persze néhány románellenes rigmus, amelyek a hangosbemondó kérésére abbamaradtak. Közel 10 ezer néző követte figyelemmel a mérkőzés eseményeit a helyszínről.

Az első “nembírokmagammal” jelenség a 28. percben következett be, ekkor egy szépen, pirosan füstölgő tűzijáték-bizgentyűt dobtak a pályára. A komolyabb rendbontás a félidő végén történt: az Újpest pirotechnikával, a Steaua székekkel folytatta a szurkolók “eszmecseréjét”, de a rendfenntartók a helyükön voltak.

A második félidő késéssel kezdődött a szurkolók hacacáréja miatt, de rendben lezajlott. Az Újpest elvesztette az első félidőnek a lendületét, a Steaua kezdte átvenni a meccs irányítását. Hamarosan megszületett az első gól is: Székely erőszakolta be a labdát az Újpest kapujába. Ezzel a góllal már eldőlt a mérkőzés – az optimisták szerint nem, de azért igen. Amikor a 65. percben Grzlak is betalált, akkor már valószínúleg nem volt ember, aki hitt volna az újpesti továbbjutásban. A 82. percben Vaskó Tamás szépített, és góljával beállította az 1-2-es végeredményt.

A mérkőzés után egy csoportnyi újpesti szurkoló megpróbált a román drukkerek közelébe férkőzni, de a biztonságiak könnygázzal lebeszélték erről a szándékukról a lila-fehéreket.

Összességében nem történtek súlyos kihágások. A mérkőzés rendfenntartás, biztonság szempontjából állta a helyét, a soviniszta bekiabálásokat pedig a hangosbemondó által elhallgattatták. A hajnali bombariadó óriási malőr volt, de maga meccs szépen lezajlott a baljóslatok és a két szurkolótábor “minőségének” ellenére. Véleményem szerint a pesti szervezők példát mutattak Bukarestnek: így kell ezt csinálni ahhoz, hogy ne kapjon egy csapat 50 ezer eurós büntetést.

(frissítés 2)HOPPÁ! Most láttam olyan felvételeket, amelyeket a meccs alatt nem, és kicsit megváltozott e véleményem. A rendőri közreműködés hatékony volt, a szurkolók nem tudtak összeverekedni, de a kapunál az ellenőrzés hagy maga után némi kívánni valót. Nem tudom, mi lehetne erre a megoldás… Itthon a CFR-meccsekre is azt visz be az ember, amit akar. Újpesteen is ez történt. Hogy lehetne ezt megakadályozni?

A két meccs alapján a Steaua megérdemelten jutott tovább, az Újpest pedig egy jól megszervezett, és becsülettel lejátszott mérkőzés után esett ki.

Frissítés: A Steaua a harmadik selejtezőkörben az albán Flamurtarit 8-2-es összesítéssel kiejtő skót Motherwellel találkozik. (Albániában a Flamurtari 1-0-ra nyert, Skóciában a Motherwell 8-1 arányú vereséget suppintott az albánok nyaka köré. Nem semmi!)

Kovács Hont-Imre

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/07/24.

Egy hozzászólás to “Újpest-Steaua, a visszavágó: sem a csapat, sem a szurkolók nem vágtak vissza”

  1. Lehet azért, hogy az Újpest is kap majd büntetést – főleg a sieg heil-ozo „szurkolói” miatt…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: