Mindenki mindenkinek bosszút ígér. Mi lesz a vége?

Egyre nagyobb méreteket ölt a múlt csütörtökön lejátszott Steaua-Újpest FC mérkőzés előtt és közben történtek miatt keletkezett botrány. Ilyen körülmények között pedig egyre feszültebb a hangulat a mai, 20.45-kor kezdődő visszavágó előtt. Romániában a mai alkalommal bemutatkozó, RDS-RCS szolgáltató tulajdonában levő Digi Sport közvetíti a mérkőzést.

Amitől a legjobban féltünk, a legaljasabb és legfelháborítóbb módon nyilvánult meg a bukaresti találkozón. Talán senkit sem lepett meg az újpestiek és rendfenntartók összecsapása. Ami azonban az indulatokat kirobbantotta, arra még a román szurkolók egy része sem számított: egy transzparensre ráírt, rasszista, etnikai gyűlöletre uszító szöveg nemcsak a labdarúgásért élő-haló nézőket, hanem a futballt kevésbé vagy egyáltalán nem követő személyeket is megbotránkoztatta. Az Európai Labdarúgó Szövetség a mérkőzést követő ellenőr feljegyzései alapján, – valamint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség kérésére is – a felirat, a stadionban használt pirotechnikai eszközök, a pályára kirohanó román szurkoló és a kiállított Korcsmár Zsolt megdobása miatt vizsgálatot indított. A kihágások nagyrészt a rendezők és a rendfenntartó erők amatőrizmusáról, felkészületlenségéről és érdektelenségéről árulkodnak, azonban ez sem új keletű a román stadionokon. Elképesztő viszont a Steaua vezetőinek és a csendőrségnek érdektelen, felelőtlen viszonyulása az esethez.

Az UEFA várhatóan pénteken közzéteszi a Steaua ellen kiszabott büntetést. Addig viszont még hátra van a visszavágó. Az Újpestnek nincs mit vesztenie: ha életben akarja tartani minimális továbbjutási esélyeit, az első perctől támadó szellemben kell kifutnia a gyepre. Bár a Steaua nem megállíthatatlan ellentámadásairól híres, a lila-fehéreknek vigyázniuk kell, a vendégek ugyanis a hazaiak legkisebb támadási megingását és védelmi hibáját várják, és végérvényesen eldönthetik a továbbjutás sorsát. Az első meccsen a pestieknek nem sikerült beváltaniuk ígéretüket, amely szerint küzdeni fognak, és legalább egyszer betalálnak. Nem sikerült kihasználniuk ellenfelük túlzott elbizakodását, csupán egy félidő erejéig voltak méltó ellenfelei a piros-kékeknek. Hazai pályán viszont megváltozhat a csapat hozzáállása, odaadása. A hazai pálya előnye ellenére képes lesz-e az Újpest megfordítani az állást vagy legalább az utolsó percig izgalmassá tenni a párharcot? A továbbjutó a Motherwell-Vlora Flamurtari párharc győztesével találkozik a selejtezők 3. fordulójában.

A mérkőzésen kívül azonban a szurkolók is „visszavágásra” készülnek, a magyar és a román tábor egyaránt. A múlt heti incidensek háttérbe szorították a játékot, egyelőre az előrejelzések hasonló forgatókönyvet ígérnek. A Steauát Budapestre elkísérő drukkerek bosszút ígérnek a vonaton randalírozó néhány szurkolóért, az újpestiek pedig a sértő transzparens miatt poklot ígérnek a román drukkereknek. A feszült hangulatot tovább fokozta a bombariadó, amely miatt az éjjel ki kellett lakoltatni a Steaua csapatát. A múlt heti meccsen nemcsak a két szurkolótábor, hanem a román rendfenntartó erők is leszerepeltek, mint megannyiszor az utóbbi években.

Sikerül-e a budapesti rendfenntartóknak ellenállniuk és időben lefékezniük az indulatokat? Tanultak-e valamit bukaresti kollégáik hibáiból, téves hozzáállásból? Vagy a múlt héten történtekhez hasonlóan, ők is leszerepelnek, és ez a találkozó sem a játék, a sportszerűség, hanem néhány börtöntöltelék rendbontása, etnikai gyűlöletre buzdítása miatt marad az emlékezetes?

Sallai Lóránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/07/23.

10 hozzászólás to “Mindenki mindenkinek bosszút ígér. Mi lesz a vége?”

 1. Sziasztok meg tudjátok mondani a német kanada meccset?

 2. A huliganizmus semmiképp sem nemzeti kérdés. A hulliganizmus a modern sport (elsősorban fotball) legnagyobb fertőzése, és ezellen nem halovány újságcikkekkel lehet harcolni, hanem erőskezű rendőrségi fellépéssel és szigorú törvényekkel. A rendőrségnek a stadionban el kellett volna koboznia a felíratot, és letartoztatni azokat, akik ezt kitették.

  • A huliganizmus már régebb megfertőzött más helyeket, pl. Angliát, amikor Romániában még nyoma sem volt a jelenségnek. Legtöbb helyen azonban – ha még manapság is előfordul – konkrétan és eredményesen fellépnek ellene. Ez az, ami igazán elgondolkodtató számomra.
   Bár a jelenség valóban nemzetközi méreteket öltött, az utóbbi időben előfordult incidensekhez viszonyitva, ennek, sajnos már etnikai szaga is volt. A transzparensnek normális körülmények között nem szabadhatott volna bekerülnie, nemhogy a meccs ideje alatt lehetőséget adni a felmutatásához.

 3. Érdemes elolvasni az Adevarol olvasóinak a kommentjeit. Ennyit a bocsánatkérésről…

 4. Az esetről – kicsit más néző- és szempontból – írtam a Szabadtér blogra is. Olvassátok el!

  http://szabadter.wordpress.com/2009/07/23/kegyesen-megbocsatunk/

  • Ezek a megbocsátások… Annyira átlátszóak, hogy szinte értéktelenek. Gesztus szinten annyit érünk vele, hogy Nyugat-Európának megmutatjuk a fogunk fehérjét, és továbbra sem hiszik majd el, hogy itt tényleg ekkora szarban vagyunk.

  • De igen, éreztem, én is azt írom, amit te. Egyértelmű, igazad van. Csak én is más néző- és szempontbúl fogalmaztam meg. 🙂 Oda-vissza jár a rúd, el van lőve az egész győkerestől.

  • Ok. 🙂 Amúgy jó a bejegyzésetek, ezt illett vona megemlítenem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: