A kilencven éves kolozsvári tenisz meséje

A napokban zajlik városunkban egy rangos teniszturné, melyet a rendezők a 90 éves kolozsvári tenisz évfordulójára rendeznek. Plakátok sora virul a városban, a trolikon, hiszen ilyen rangos eseményt kellőképpen reklámozni kell. Láttam a plakátokat, olvastam a helyi román sajtó feljegyzéseit, amely úgy mutatja be a versenyt, mint a 90 éves kolozsvári tenisz évfordulóját. Akarva-akaratlanul felvetődött bennem a kérdés: honnan a 90 év? Miért pont 90?

A válasz nagyon egyszerű: a helyi egyetemi sportklub, az U, az idén 90 éves. Viszont ez az esemény semmiképp sem jelenti azt, hogy a helyi tenisz is 90 éves. Enyhe ferdítéssel viszont kialakult a verseny szlogenje… A 90 éves mese viszont semmiképp sem állja meg helyét.

Az első teniszpályákat már 1895-ben kialakították Kolozsváron, sőt, 1896-ban már négy helyen lehetett teniszezni: a Bánffy-kertben, amely a mai Kémia egyetem helyén állott, a sétatéri kerékpárpálya mellett, ezt már 100 évvel ezelőtt lebontották, a Tornavívóda udvarán, a mai piac és parkolóház helyén, illetve a Lövődében, amely a lebontott stadion helyén állt.


Az első fénykép a kolozsvári teniszről

Az első fénykép a kolozsvári teniszről - a Tornavivóda udvarán a XX. század első éveiben - a képet egy 1906-os kiadvány közli

1911-ben felépült az első modern kolozsvári sporttelep, a stadion fatribünös elődje. A sporttelep részeként az atlétika- és labdarúgó pálya mellett hat teniszpályát alakítottak ki. Ezek ma is léteznek, természetesen többször átalakították és modernizálták őket. Ezeken a pályákon már az első világháború előtt rendeztek rangos teniszversenyeket.

És még egy apróság: az első világháború előtt több kolozsvári iskolának volt már teniszpályája: korabeli képeslapok bizonyítják, hogy a Tanítónőképző (ma Bălcescu Líceum), illetve a Marianum udvarán is létezett teniszpálya, ahol a diákok kedvükre teniszeztek.

Röviden ennyit a “90 év” hitelességéről. Igenis létezett sportélet 1919 előtt is. Aki nem hiszi járjon utána…

Killyéni András

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/07/14.

Egy hozzászólás to “A kilencven éves kolozsvári tenisz meséje”

  1. :D….ezek azt hiszik hogy 1919-előtt nem volt élet…..kár, hogy nem tudjá, hogy a kolozsvári sportélet azelőtt tündökölt igazán:D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: