Sikeres korszak vagy újabb csalódás kezdete a Kolozsvári U FC-nél?

Új kezdet Kolozsvár II. ligás csapatánál. Bizonyára ezt már jó néhányszor hallhatták az 1919-ben alapított egyesület szurkolói. A folytatás azonban megannyiszor keserű ízet hagyott a fehér-fekete színekért drukkoló focikedvelők száján. Az utóbbi években ugyanis az U FC inkább szurkolói rendbontásaival, egymást követő botrányaival és folyamatosan gyarapodó adósságaival, illetve játékosait megillető tartozásaival hívta fel magára a figyelmet. A pályán elért eredmények viszont nem jelentkeztek.


Palilla labdarúgóként

Palilla labdarúgóként...

Az elmúlt idényben az egyetemista csapat az utolsó fordulóban kiharcolta a másodosztályban való bennmaradást. Ezzel elérte szezonvégi célkitűzését, ám fényévnyi távolságra volt idény eleji szándékaitól. Az akkori tulajdonos, az Oncos cégnek és az örökös „részvényes” városi tanácsnak ugyanis nem titkolt szándéka az élvonalba való visszajutás volt, az U FC pedig inkább a harmadosztályhoz állt közelebb, mintsem az I. ligához.

A várakozáson aluli teljesítmény az elhamarkodott és a felületes adminisztrációnak is a következménye. Az utóbbi években többször bebizonyosodott, hogy a városi tanács tulajdonosi szerepében képtelen fellendíteni és jó útra téríteni az együttest. A klub részvényeit úgy dobták át egymásnak a bizonyos cégek és a városvezetés, mint valamilyen lerágott csontot. A helyi tanácsnak ugyanakkor nem sikerült megbízható kezekre és kompetens cégre bíznia az alakulat sorsait. Legutóbb az Oncos cég okozott csalódást, a tavaly nyáron ugyanis megvásárolta a többségi részvénycsomagot, hogy majd télen lemondjon róla.


Palilla edző

... és az U FC edzőjeként

Florian Walter üzletembernek a jelentkezése június végén viszont forradalmi állapotot indított be az U FC-nél. Bár Dorinel Munteanuval sikerült a gárdának elérnie a bennmaradást, az új befektető teljesen más szakmai stábbal képzelte el az együttes jövőjét, emiatt a „német” helyett a következő idénytől egy olasz szakembert rendelt az együttes élére, Carmelo Palilla személyében. Emiatt teljesen megváltozott a klub szakmai és a közigazgatási összetétele. A minden szinten végrehajtott gyökeres változtatások ésszerű és jól kidolgozott megalapozásra engednek következtetni. A fiatal játékosokba fektetett remény (a vezetőség már leigazolt négy húsz év körüli futballistát) a türelmes és hosszú távú építkezésről árulkodnak. Ugyancsak a hosszú távú tervezésnek a jele a következő idényben elsősorban egy erős csapat kialakítása, majd csupán az 2010-2011-es szezonban az élvonalba jutás.

A frissen kinevezett Palilla szándéka „néhány éven belül felülmúlni a városi rivális CFR sikereit”. Reális célkitűzés az olasz mester részéről vagy csupán a szurkolókat akarja „meghódítani”? Sok éves vergődés és az I. és II. liga közötti költözködés után sikerül-e végre még egy stabil, erős csapatot kialakítani Kolozsváron, amely huzamosabb ideig sikerrel helytálljon az elsőosztályban? Egyelőre az előjelek bíztatóak és pozitívak. Szerinted elérjük azt, hogy néhány év múlva az U FC és CFR közötti élvonalbeli csaták igazi rangadóknak számítsanak vagy az együttes a merész célkitűzések ellenére jövőre is vért izzad a harmadosztályba való kiesés elkerülésért?

Sallai Lóránd

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/07/10.

3 hozzászólás to “Sikeres korszak vagy újabb csalódás kezdete a Kolozsvári U FC-nél?”

  1. Vajon ez a Dinamos ürge nem csak szerepelni akar? Tényleg jó szándékai vannnak az U-val?…nekem nagyon gyanus az illető.

  2. Az U-nál az elvárások minden szezon elején nagyok, a végén viszont mindenki örvend, ha az együttes a B-ben marad és nem esik ki a C-be. Sajnos sokat kell áldozni, hogy egy stabil és jó játékoskerettel megcélózzák az elsőosztályt és megőrizzék helyüket ott.

  3. Remélhetőleg olyan edző lesz, aki tudja, mit akar, és meg is tudja valósítani. Igaz, utóbbi nem csak rajta múlik… Elképzelhető, hogy elhozza a fényt az alagút végén (ámbár az is lehet, hogy az a fény a gyorsvonaté :D)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: