Miközben a focit temettük, megszültük a kupát

Tegnap a Kolozsvári CFR zsinórban másodszor hódította el a román kupát. Van okunk ünnepelni, de kicsit azért elkeserítő, hogy a látvány jelentős részét a temesvári szurkolótábor szolgáltatta.

Akik az extrém sportokra esküsznek, jól szórakozhattak a tegnapi kupadöntőn. Bevallom, én is felröhögtem meccs közben, mikor már szinte biztos volt, hogy a kupa Kolozsváron marad. Szánalmas volt a temesvári szurkolók viselkedése.

Ha kicsit személyeskedni akarok, akkor elmondhatom, hogy nemrég kinn voltam a CFR-Temesvár meccsen itt, Kolozsváron a Gépész utcai stadionban. Meglepett, hogy éppen a temesváriakkal fajul addig a két szurkolótábor kölcsönös hergelése, hogy a meccsnél is izgalmasabb volt arra figyelni, hogy éppen kinek a milyen édesanyjáról ordítoznak át a kerítésen. Akkor 2-0-ra nyertünk, és bizakodtunk egy ugyanilyen kupadöntőbeli eredményben. De a meccs minden szempontból “vadabb” volt az itteni meccsnél: jobb eredmény, gyengébb bíráskodás és radikálisabb közönség.

Kiszorítják a temesváriak szurkolótáborát. Ritkán látni ilyen lefutást a fociban. De egyáltalán nem kellene.

Kiszorítják a temesváriak szurkolótáborát. Ritkán látni ilyen lefutást a fociban. De egyáltalán nem kellene.

Kolozsvár nem felejti el ezt a meccset, mert megnyertük a kupát. De nem felejti el sem Temesvár, sem a mérkőzésnek otthont adó Târgu-Jiu. Pályára berohanó szurkolók (?), a biztonságiakat agyba-főbe dobogáló és saját csapatát mocskoló “focirajongók” – erről szólt a meccs. És miért van erre szükség? Az a baj, hogy ezt a kérdést sosem azok teszik fel maguknak, akik képesek így viselkedni. (És közben a sorozat névadó szponzorának, a Temesvári sörnek a mottójában ez állt: “A Temesvári sör a valódi focit ünnepli.” Na, ezt jól megünnepelhete. Nem az ő hibájából, persze.)

Kolozsvár megvédte a kupát. De ez a döntő egyéb események miatt is emlékezetes marad.

Kolozsvár megvédte a kupát. De ez a döntő egyéb események miatt is emlékezetes marad.

Tönkreteszik a foci egész arculatát, fenyegetik azt a csapatot, amelyiknek szurkolnak és amelyikért kimennek a meccsre! És ők focirajongók? A biztonsági erők 233 szurkolót vettek őrizetbe az éjszaka folyamán. Köztük négy kolozsvárit, akik szétrúgták a kerítést.

Fölösleges a “tűzijátékról” és a tömegverekedésről írni. Eddig az is végignézte a felvételeket, aki nem látta a meccset.

Ha a CFR-rel tartottunk és a focit a sportszerűségért szeretjük, akkor kettős érzelmeket hagyott magunk után a kupadöntő. Kolozsvár nyert. De a sport szégyenteljes vereséget szenvedett.

Kovács Hont-Imre

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/06/14.

3 hozzászólás to “Miközben a focit temettük, megszültük a kupát”

  1. A román labdarúgás rodhadt évek óta. A liga elnöke nyiltan kiáll a börtöntöltelék sportvezetők mellett, a kupadöntő után jobban érdekli a bíró szídása, mint a szomorú események elitélése. Romániában sajnos az ilyen események nyomán az agresszív szurkolók, sportvezetők, játékosok mind áldozattá vállnak. Sajnos a gyermekek, az ifjak ezt látva nőnek fel, a céla a stadionban a verekedés, a káromkodás…

  2. Én voltam a meccsen, le is írtam az “élményeimet”: http://kovacspetereu.wordpress.com/2009/06/15/amikor-a-pof-elzug-a-fulunk-mellett/

  3. Ezúttal szégyellnem kellett, hogy Temesváron szerettem meg a focit. Tudomásom szerint a torvény bünteti az izgatást, a bujtogatást. De ameddig a Iancu-féle gazemberek szabadon futkorásznak, semmi jót ne várjunk a hazai focitól…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: