Érvénytelen nevezések és még egy nagy visszatérő a Forma-1-ben [FRISSíTVE]

Újabb rémhírek, újabb csapatok 2010-re. Címszavakban ennyit lehetne mondani a jelenlegi Forma-1-ről.

A blogon nem számoltunk be róla, de a FOTA (a csapatok érdekeit védő "szerveződmény") korábban felfüggesztette a Williams csapatot, mert az istálló benevezett a 2010-es idényre, figyelmen kívül hagyva azt a törekvést, amely szerint a Száguldó Cirkusz jelenlegi csapatai együtt neveznének be a jövő szezonra. Ezzel kívánták sakkban tartani a szabályalkotó Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA).

A FOTA maradék kilenc csapata pénteken a határidő lejárta előtt benevezett azzal a feltétellel, hogy jövőre is a 2009-es szabályok szerint akarnak versenyezni. Hatékony költségcsökkentő programot dolgoztak ki, de a költségvetési plafont semmilyen szín alatt nem szeretnék látni 2010-ben. Ez egy elég radikális benevezés volt, mert a korábbi vitákra – mondhatni – rácsapták az ajtót. Hétvégén, a nevezés után felröppent a hír, hogy a kilenc csapat közül csak a Ferrarinak érvényes a nevezése. Ennek az a magyarázata, hogy a FIA és a Ferrari között létezik egy testreszabott szerződés, amely szerint az olasz csapat 2012-ig köteles versenyezni. A Ferrarinak tehát muszáj lesz indulnia, a többi csapat kérvénye viszont kérdéses, mert a nevezést nem szabad feltételekhez kötni – áll a szabályzatban. A csaptok a költségvetési sapka megtagadása, illetve az újabb Concorde Egyezmény (a FIA és a Forma-1 működését szabályozó dokumentum) aláírásának fejében neveztek be. Emiatt érvénytelen a nevezés.

Közben szinte napról napra jelennek meg a médiában új és/vagy visszatérő csapatok. Az amerikai USGPE csapat USF1 néven néven az első nevező volt. A Campos Team, a Lola, a Litespeed, a ProDrive (Aston Martin), a March (Max Mosley-alapítású egykori csapat) és a Superfund kérvénye után svájci lapértesülések szerint a legendás Brabham is benyújtotta a nevezését.

Az FIA egyelőre nem adott ki semmi hivatalos egyetmást arról, hogy kik az új csapatok. Eddig nyolcan vannak, és még bővülhet a névsor. 2010-ben 13 csapat indulhat, nagy lesz a versengés.

[FRISSíTÉS] Időközben bizonyossá vált az Epsilon Euskadi nevezése is. A spanyol csapat vezetője, Joan Villadelprat kijelentette, hogy már szerdán beneveztek. A csapatnak nagyon kemény pályázata van, már most megvan a 2012-es idény végéig megállapított költségvetésük. Itt van tehát agy újabb potenciális jelentkező.

Melyik eddigi új csapat mellett döntenek? (Mivel az Euskadi megerősítt nevezése előtt már elindítottuk a szavazógépet, a további jelentkezők pontnál lehet rájuk szavazni – az ezután belépőkkel együtt. Minimum három csapatot bevesznek, így legalább három szavazatot megsuvaszthattok. Egyszerre.) Mi a véleményed a jelenlegi Forma-1-ről? Várjuk szavazatodat és hozzászólásaidat.

Száguldó Cirkusszal legközelebb vasárnap találkozunk: élő közvetítés a Török Nagydíjról. Arról a futamról, amelyet három éve csak Massa nyert meg. Folytatódik a hagyomány?

Kovács Hont-Imre

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/06/03.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: