Barcelona az új király – szezonzáró gondolatok

A tegnap este lezárult a 2008/09-es BL szezon, megvan a győztes, a Barcelona. Kiváló szezon végén a katalán együttes a BL trófeát is begyűjtötte, a harmadikat a csapat történetében. Parádés játék, összeforrt erős csapat, a dicséretek sorát a szakértők már a sportoldalakon kiemelték.

Ami viszont nagyon érdekes, az a Barcelona sportpolitikája az elmúlt években. A tegnap este hét olyan játékos játszott, akiket a Barca nevelt: Valdes, Puyol, Pique, Iniesta, Xavi, Busquets és Messi. Mellettük egy zöldfülű edző, Guardiola – még a Barca rajongok közül is kevesen fogadtak volna a szezon elején, hogy megéri a kispadon a szezon végét, azt pedig, hogy mindent megnyer, nem tudom ki kockáztatta volna meg.

Nagy dolog a mai klubcsapatok versenyében egy ilyen hosszútávú munkát elkezdeni és véghez vinni. Napjainkban inkább az óriási összegekért igazolt sztárokra esküsznek a sportvezetők edzők, a Barca pedig épp ellenkezőjét bizonyította: képes olyan csapatot nevelni, amely nem sztárokkal tűzdelt (elnézést, sokan világklasszissá nőttek ebben a csapatban), az átigazolásoknál pedig a hiányosságokat, gyenge pontokat fedték le. Guardiola pedig kiválóan motiválta mindvégig csapatát, úgy bánt velük, mintha legalább 10 éve magas szinten edzősködne.

Az új király megvan, de vajon mit hoz a jövő, kik a Barca kihivói és milye esélyekkel? Ősztől minden csapat célja a Barcelona legyőzése lesz (így volt ez az idén is, csak akkor mindenki a Machestert akarta legyőzni). Nemzetközi porondon ott van a négy nagy angol csapat – ők ismét főszereplők lesznek. A királyi gárda – a másik nagy kihívó – újabb Perez korszakra készül, s a visszatérő elnök Kaka – Cristiano Ronaldo álompárossal bíztatja a drukkereket. Az olaszokat sem szabad leírni, bár az elmúlt két évben szenvedtek, a Milan mindig otthon érzi magát a nemzetközi porondon, az Internél Mourinho szintén hosszú távra épít, a Juventust pedig sosem szabad leírni. Mellettük kisebb csapatok sora harcol majd a sikerért és a rengeteg pénzért, amely a ligában való szereplésért jár.

A legfontosabb kérdés a jövőt illetően az, hogy sikerül-e a Barcelonának az, ami eddig senkinek: megvédeni jövőre a BL címét? Addig is remek meccsek sorát várjuk nagy örömmel.

Killyéni András

~ Szerző: Lóránd - 2009/05/28.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: