VB=1. valamikor bizonyítottunk; 2. végre bejutunk? – magyar és román VB-múlt

Az utóbbi napokban labdarúgás terén a VB-selejtezők kaptak főszerepet. A magyar válogatott teljesítménye javulóban van, míg a román nemzeti gárda egyre mélyebbre „küzdi” magát. A két válogatott jelenét ismerjük, de a múltról csak apáink mesélnek. Hányszor volt döntős a magyar csapat? Melyik VB-re lehetnek a legbüszkébbek a románok? Kiderül…

Puskás Ferenc - a magyarok Öcsije, a Real Madrid Panchója, az Aranycsapat kapitánya

Puskás Ferenc - a magyarok Öcsije, a Real Madrid Panchója, az Aranycsapat kapitánya

Válogatottunk kilencszer szerepelt labdarúgó világbajnokságon. Utoljára 1986-ban, Mexikóban. A románok hétszer jutottak ki a világ legjobbjai közé. Játékosaink közül ketten szerepeltek a góllövő-lista csúcsán: 1954-ben, az Aranycsapat tagjaként Kocsis Sándor 11 góllal, 1962-ben, Chilében pedig Albert Flórián. (Ennek a VB-nek hat gólkirálya volt! Azok kínlódtak, fiú! S még kajabont sem kaptak érte. Esetleg valami cukorjegyet.) Román gólkirálya egyetlen világbajnokságnak sem volt eddig. És úgy tűnik Dél-Afrikában sem lesz sok esély erre.

A magyar válogatott legjobb eredménye az ezüstérem. A legtöbben egyből ’54-re gondolunk, a „berni csodára”, pedig csapatunk már 1938-ban is döntős volt! Ekkor 4-2 arányban kerekedtek fölénk az olaszok. 1954. július 4-én, a magyar foci gyásznapján 3-2-re vertek azok a németek, akiket csoportmeccsen 8-3-ra sapkáztunk agyba-főbe! De erről az is tud, aki nem néz focit. Három alkalommal estünk ki a negyeddöntőkben, további négy alkalommal pedig a csoportokból sem jutottunk ki.

Gheorghe Hagi - ő is csapatkapitány volt, neki is "Aranycsapata" volt. Csak kicsit más volt a színvonal.

Gheorghe Hagi - ő is csapatkapitány volt, neki is "Aranycsapata" volt. Csak kicsit más volt a színvonal.

A román válogatott 1994-ben érte el legjobb eredményét: a negyeddöntőkig verekedte magát. Itt a svédek állították meg őket 11-esekkel. Ezen kívül kétszer jutottak ki a csoportokból a nyolcaddöntőkig.

Mindkét ország válogatottja 16 alkalommal próbált kijutni a VB-re. Nekünk kilencszer, a románoknak hétszer jött össze. Magyarország nem indult az első, 1930-as VB-n, és az 1950-es brazíliait sem pályázta meg. Utóbbira Románia sem hajtott rá, 1962-ben pedig a selejtezők második fordulójában léptek vissza “-escu”-ék.

Magyarország először 1934-ben (Olaszország) és utoljára 1986-ban (Mexikó) rúgott labdába világbajnokságon. Románia első alaklommal 1930-ban (Uruguay) szerepelt VB-n, utoljára ’98-ban (Franciaország). 2010-re a románok esélyei elszálltak, mi pedig reménykedhetünk, hogy 24 év után ismét ott lehetünk a legjobbak között. Naiv vagyok? De hátha mégis igazam lesz…

Kovács Hont-Imre

Reklámok

~ Szerző: khibedy - 2009/04/03.

Egy hozzászólás to “VB=1. valamikor bizonyítottunk; 2. végre bejutunk? – magyar és román VB-múlt”

  1. van abban igazsag amit irtal, de szerintem semmi ertelme hiú remenyeket fuzni a dologhoz.legyunk oszinték : semmi esely arra hogy a roman vagy akár a magyar csapat is valamit felmutasson dél-afrikaban.sőt, még ki sem jutnak a megmérettetésre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: