Olimpiai érdekességek 1. – Luisz Szpiridon maratoni futása

Az első modern olimpiai játékokat Athénban rendezték 1896-ban. A játékok központi helyszíne egy 70000 férőhelyes márványstadion volt, melyet Jeórgiosz Ávéroff görög milliomos jóvoltából építettek. A Kairóban élő sportbarát Ávéroff 900000 aranydrachmát adományozott a szervezőbizottságnak, ezzel gyakorlatilag lehetővé tette a verseny megrendezését. Athén pezsgett a versenyek alatt, melynek csúcspontja a maratoni futás volt.

Luisz Szpiridon

A görögök nagyon szerették volna, ha a maratoni futást egy honfitárs nyeri, ezért mindent megtettek ennek érdekében: mesés díjak sorát ígérték annak a görög ifjúnak, aki megnyeri a próbát. Volt, aki ruházatot, volt aki ékszert ígért. Athén városának ajándéka ingyen ellátás lett volna a győztes élete végéig, egy helyi borbély pedig ingyenes borotválkozást ígért a győztes számára haláláig. A legnagyobb díjat a stadionépítő Ávéroff ajánlotta: 1 millió aranydrachma és lányának keze.

Nem csoda, hogy a benevező versenyzők túlnyomó része görög atléta volt – bár nagyrészüket nehezen lehetett atlétának nevezni, hiszen soha semmilyen egyesületben sem versenyeztek. A nagyszámú görög versenyző ellenére a versenytáv túlnyomó részén külföldi versenyzők álltak az élen. Ám az érkezés előtt nagyrészük feladta, így elsőként Luisz Szpiridon ért be a stadionba. Óriási öröm közepedte az utolsó métereken a görög király két fia is vele futott, az érkezés után pedig a két herceg a kifáradt győztest a király elé kísérte.

Luisz Szpiridonról (akinek a személyneve Szpiridon) tudni kell, hogy egy szegény családból származott, apja ásványvizet árult Athénben, ő pedig vízszállítóként kereste kenyerét. A győzelme után nemzeti hős lett, a király pedig megkérdezte tőle, mit kér ajándékba, hiszen ő mindent megad. Szpiridon egy szamár húzta szekeret kért a királytól, amely megkönnyítené munkáját a vízhordásban.

Nem tudni, milyen ajándékokat fogadott el a győztes, de egy biztos, hogy Athénból való hazatérésekor magával vitte a királytól kapott szekeret, illetve Ávéroff 1 millió aranydrachmáját. Ami pedig a milliomos lánya kezét illeti, erre nem volt szükség, mert Szpiridon nős, kétgyermekes apa volt.

Killyéni András

Reklámok

~ Szerző: Lóránd - 2009/03/15.

3 hozzászólás to “Olimpiai érdekességek 1. – Luisz Szpiridon maratoni futása”

  1. Orulok, hogy ezen a sportblogon sporttorteneti sztorik is olvashatoak hiszen a kivancsisag es termeszetesen a sztori cime megragadja az olvasot hogy ide is bekukkantson, es hasznos is hiszen sporttorteneti tudasunkat gyarapitja vagy felidezi…….
    Tetszik ez a meses olimpiai tortenet, izes megfogalmazas es jatekos..
    A kep egy kicsit felreesik a sztoritol de ez nem a hirszerkeszto hibaja, hiszen akoribba biza nem volt lehetoseg hogy a gyozelem pillanatat megorokitsek az emberek de legalabb megismerhettuk gorog host……

  2. Ez nagyon jo!!!!

  3. Ez a történet egy meséhez is hasonlítható, amelyben a hős jön, lát és győzelme után a királylány kezével távozik. Kiváncsi lennék mit szólhatott Ávéroff lánya, hogy egy atlétának igérték jutalmul. Hiába, a női egyenjogúság ekkor még váratott magára. Szpiridon pedig gondolom ezzel a győzelmével megalapozhatta a jövőjét és kitörhetett a szegénységből.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: